Chipsy z jarmużu robiłam po raz pierwszy. I bardzo zdziwił mnie ich smak. Są bardzo chrupkie (jak chipsy :), mają posmak brukselkowo-kalafiarowy. U mnie zniknęły momentalnie :) Na szczęście chipsy z jarmużu przygotowuje się równie szybko, wystarczy 15 minut i gotowe (razem z pieczeniem). Takie chipsy mają również bardzo mało kalorii :)
Korzystam z sezonu na jarmuż, dlatego ostatnio częściej on gości u nas na blogu. Zwłaszcza, że jest zdrowy, dlatego się nie ograniczam ;)
Składniki:
- Jarmuż
- 1 łyżka pestek słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego
- ok. 1 łyżka oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
- Jarmuż dokładnie umyj i osusz. Porwij na kilkucentymetrowe kawałki, usuwając od łodyg. Åodygi wyrzuć.
- Wymieszaj w misce jarmuż z oliwą.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż a niej jarmuż blisko siebie (uważaj jednak, aby liście nie nachodziły na siebie), posyp pestkami. Posyp solą.
- Piecz chipsy z jarmużu w piekarniku z włączonym termoobiegiem w 150 stopniu przez 5-7 minut. Pilnuj, aby jarmużowe chipsy się nie przypaliły.
- Chipsy z jarmużu najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kilka godzin później są również bardzo smaczne.
2 komentarze
Urdnot says:
Chipsy wypróbowane, są niesamowite! Na pewno będę je regularnie przygotowywać :)
Bartosz Rompala says:
niesamowita inspiracja dla mnie, w szczególności że ostatnio widziałem jarmuż w sklepie, trzeba kupić i zobaczyć efekty samemu :)