Wegańskie naleśniki z mąki gryczanej - 2 składnikowe

Naleśniki z kaszy gryczanej są ostatnio moim hitem. Uwielbiam takie coś, z niczego: wystarczy tylko kasza gryczana niepalona i woda. Niewiarygodne, prawda? Doprawdy nie wiem, jak to możliwe, że wychodzą z tego pyszne naleśniki. Dobre zarówno na słodko (pochłaniam je z syropem z agawy), jak i na słono. Dzięki właściwościom odżywczym kaszy gryczanej są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Wegańskie naleśniki z mąki gryczanej - 2 składnikowe

Biała kasza niepalona ma bardzo dużo białka, porównywalnie z jajkiem. Poza tym jest bogatym źródłem witamin (B,A,E) oraz magnezu. Co więcej, nie posiada glutenu, ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika. Wybierajcie kaszę gryczaną niepaloną, gdyż ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych od prażonej (która traci je niestety w obróbce termicznej).

Wegańskie naleśniki z mąki gryczanej - 2 składnikoweSkładniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 szklanki wody (do namoczenia) – filtrowanej lub przegotowanej
  • woda do naleÅ›ników

Sposób przygotowania:

  1. KaszÄ™ zalej wodÄ… (w proporcji 1:2) i zostaw na noc.
  2. Odlej wodę i zmiksuj kaszę z wodą do uzyskania konsystencji na ciasto naleśnikowe. Im rzadsze ciasto (bez przesady oczywiście :) tym cieńsze naleśniki.
  3. Naleśniki z kaszy gryczanej smaż na dobrze rozgrzanej patelni (przetartej uprzednio ręcznikiem papierowym nasączonym olejem).

Wegańskie naleśniki z mąki gryczanej - 2 składnikowe


ŚniadaniaDania główneDeseryPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    28 komentarzy

    • Agata says:

      Upewnię się, czy używasz kaszy niepalonej?
      JeÅ›li tak, to napisz proszÄ™, jakie Ci wychodzÄ… – postaram siÄ™ pomóc

  1. Karo says:

    ten przepis jest genialny! żadne naleśniki z siemieniem nianym z różnych bezglutenowych mąk etc. mi tak nie wychodziły. Pięknie i szybiutko. Jestem bardzo wdzięczna. Pozdrawiam

  2. Lula says:

    coś zrobiłam źle i totalnie mi nie wyszły:(
    rozłaziły się, nie dało się ich odwrócić na patelni, bo się rozpadały. Na początku może masa była za gęsta, ale jak dodawałam wody do ciasta, to wcale nie było lepiej. Próbowałam kilku proporcji wody do kaszy i za każdym razem się rozłaziły.
    Czy ten przepis powinien wyjść zawsze? Czy trzeba siÄ™ „wstrzelić” w dobre proporcje wody i kaszy. No nie wiem, popróbować parÄ™ razy? Czy to że użyÅ‚am kaszy prażonej mogÅ‚o przesÄ…dzić o niepowodzeniu? proszÄ™ o pomoc!

    • Agata says:

      Lula, myślę, że to przez kaszę prażoną. Z takiej nie robiłam, wiec nie wiem, jak się zachowa. Wydaje mi się jednak, że nie chłonie ona tak wody i dlatego taki efekt. W swojej kuchni używam kaszy gryczanej białej (niepalonej) i taka jest w przepisie, ma ona inna strukturę. Spróbuj kupić taką kaszę i wówczas naleśniki się udadzą :)

  3. Ania says:

    Cześć Agata,
    Mam ten sam problem co Lula. Kasza niepalona ekologiczna. MoczyÅ‚a sie całą noc. OdlaÅ‚am wodÄ™. Potem miksowaÅ‚am dodajÄ…c Å›wieżą wodÄ™ i przyprawy. Patelnie mam porzÄ…dne. Jedna teflonowa , druga ceramiczna. Różnie próbowaÅ‚am: wiÄ™cej oleju kokosowego, mniej, wcale, wiÄ™ksza temperatura, mniejsza… Za każdym razem naleÅ›nik przywieraÅ‚ . Ile czasu zajmuje Ci usmażenie pierwszej strony? Gdy decydowaÅ‚am siÄ™ na niskÄ… temperaturÄ™ to naleÅ›nik potrzebowaÅ‚ strasznie dużo czasu i brakowaÅ‚o mi cierpliwoÅ›ci i ostatecznie efekt byÅ‚ znowu kiepski. Dodam, że robie zwykÅ‚e naleÅ›niki i zdarza siÄ™, że pierwszy nie jest doskonaÅ‚y, ale z tymi gryczanymi polegÅ‚am.

    • Agata says:

      Robię na oko, nie licząc czasu :/ Myślę, że to kwestia konsystencji. przykro mi, że nie wyszły :( wiele osób korzysta z tego przepisu z sukcesem, więc wierzę, że Tobie też się uda!

  4. Alka says:

    REWELACJACYJNY przepis!!!! Zero przywierania, minimum składników. Ale czy z mąki gryczanej będą też takie dobre?

    • Agata says:

      Nie próbowałam z mąki gryczanej, więc nie wiem jakie wyjdą, ale myślę, że można zaryzykować ;)

    • Agata says:

      Nie jest. Ostatnio znajoma zrobiła w podobny sposób placuszki. Chyba nawet bardziej mi podpasowały niż naleśniki :) szybciej się smażą i takie małe są bardziej urocze

  5. Monika Wyskiel says:

    Jednak zrobiÅ‚am je dzisiaj rano i na prawdÄ™ wyszÅ‚y :) tylko bez dobrego dżemu ani rusz najlepiej sÅ‚odki aby przeÅ‚amaÅ‚ te naleÅ›niczki. Dzisiaj też bÄ™dÄ™ piekÅ‚a chleb, który siÄ™ „moczy” już od poniedziaÅ‚ku: – mam nadziejÄ™, że mojemu 9 miesiÄ™cznemu synkowi posmakuje:)

    • Agata says:

      cieszę się, że naleśniki się udały :) Trzymam kciuki za chleb, z nim jest nieco trudniej, zwłaszcza w takie upały, kiedy temperatura może jemu nie służyć (zbyt ciepło)

  6. iwona says:

    czy konieczne jest odlewanie wody i dodawanie nowej? nie można zmiksować kaszy z ta wodą, w której się moczyły?

    • Agata says:

      Nie pamiÄ™tam – dosyć dawno ich nie robiÅ‚am ;) Ale ciasta jest ok. 1 szklanki, wiÄ™c myÅ›lÄ™, że wyjdzie ok. 5-7 naleÅ›ników. One sÄ… jednak zdecydowanie bardziej sycÄ…ce niż takie tradycyjne.