Ach, co to jest za tatar. Wyborny. Delikatny. Z czarująco zamarynowanym w cytrynowym soku łososiem. Godny polecenia tym zwłaszcza, którym surowa ryba niestraszna, więc na wieść o niej nie dostają palpitacji serca. Moje serce dla tatara bije w stałym rytmie;chcę więcej i więcej. Może to zasługa wspomnień i zimowej tęsknoty za pochłanianym w upalnej Gwatemalii ceviche,które jakby z tatarem związane było rodzinnymi koligacjami. Ta sama nonszalancja smaku, to samo zaskoczenie, że kąpiel w cytrynie pozbawia ryby jej surowej konsystencji. Magia jakaś:) Łosoś, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zmienia się w wykwintną przekąskę, taką, co bez wstydu można postawić na sylwestrowym stole. Koniecznie jednak trzeba tatara zanurzyć w soku z cytryny już dziś, bo nawet te czary marynaty potrzebują czasu.

tatar z łososia

Tatar z Å‚ososia nie wymaga użycia soli. W tym braku żadnej magii już nie ma, a rozsÄ…dek jedynie. SkÅ‚adniki to caÅ‚a gromada silnych osobowoÅ›ci i sól zwyczajnie do tego towarzystwa nie pasuje. WystarczÄ… kapary i ogórek kiszony, ze swoimi dość wyrazistymi charakterami. Przepis polecamy wiÄ™c w akcji Cisowianki, którÄ… mocno w tym mijajÄ…cym roku wspieraÅ‚yÅ›my na blogu – Gotujmy zdrowo – mniej soli. Kto nam towarzyszyÅ‚ i próbowaÅ‚, ten wie, że sól w wielu kuchennych zmaganiach nie jest potrzebna. Ta dodatkowa, sypana do potraw Å‚yżkami, dla wzbogacenia dania. Można jÄ… odważnie zastÄ™pować Å›wieżymi zioÅ‚ami, kaparami, anchois,marynowanymi grzybami. Warto też spoglÄ…dać na skÅ‚ad dodatków, których używamy, sól bywa w nich czÄ™sto i nie ma powodu, by potrawy jeszcze niÄ… wzmacniać. Polecam Wam takie noworoczne postanowienie – zdecydowanie mniej soli w 2015 roku w kuchni. Organizm odwdziÄ™czy siÄ™ zdrowiem i energiÄ…! Spróbujcie:)

tatar z łososia

Przyznam uczciwie, że inspiracją do zrobienia tego tatara było dla mnie dzieło znakomitego szefa kuchni Marka Flisinskiego. Chłopak z niebywałym talentem rozwija swe pomysły w restauracji Water&Wine, gdzie żywi pracowników Cisowianki i ich gości. Ekipa ma szczęście! Na naszym przedświątecznym spotkaniu w pobliżu Nałęczowa zachwyciłam się  serwowanymi smakami. Był świąteczny stół w zaskakującej odsłonie! Na swój zabrałam kutię z kaszy jaglanej i właśnie opisywanego tatara, nad którym się teraz we wspomnieniach rzewnych rozpływam:) Ponieważ jednak nie trafiłam na dobrą wędzoną rybę -szef kuchni wykorzystał węgorza, zrobiłam go ze sprawdzonego  surowego łososia.

Składniki:

na średnią miskę ( 10 takich porcji, jak na zdjęciu):

 

  • okoÅ‚o 350 gramowy  filet surowego Å‚ososia – polecam kupić w sprawdzonych sklepach, we wtorki i czwartki Å›wieże ryby sÄ… w Makro
  • 3 Å‚yżeczki kaparów
  • duży ogórek kiszony
  • cebula szalotka albo czerwona
  • 3 Å‚yżki Å›wieżej pietruszki zielonej albo koperku
  • sok z 1, 5 cytryny
  • Å‚yżka musztardy – użyÅ‚am francuskiej z ziarnami, moim zdaniem lepiej siÄ™ sprawdzi w tatarze  niż zwykÅ‚a
  • Å‚yżka majonezu
  • opcjonalnie jajka przepiórcze

Cebulę obrać, posiekać drobno, zalać wrzątkiem i sparzyć przez 10 minut. Odsączyć, osuszyć. Łososia drobno pokroić, skropić sokiem z jednej cytryny. Ogórka i kapary również posiekać. Wymieszać z cebulą. Całość połączyć z łososiem, dodać musztardę, majonez, posiekaną pietruszkę i  pozostały sok z połowy cytryny. Wymieszać, przełożyć do miseczki, w której tatar będzie podawany, przykryć i odstawić co najmniej 12 godzin, żeby ryba dobrze się zamarynowała.

tatar z łososia

Tatara z łososia najlepiej podawać z grzankami. Można użyć także jajko przepiórcze. Surowe rozbijamy na wierzchu każdej porcji.

tatar z łososia

 


Boże NarodzenieGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response

  1. Mikors says:

    Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.