
Ach, co to jest za tatar. Wyborny. Delikatny. Z czarujÄ…co zamarynowanym w cytrynowym soku Å‚ososiem. Godny polecenia tym zwÅ‚aszcza, którym surowa ryba niestraszna, wiÄ™c na wieść o niej nie dostajÄ… palpitacji serca. Moje serce dla tatara bije w staÅ‚ym rytmie;chcÄ™ wiÄ™cej i wiÄ™cej. Może to zasÅ‚uga wspomnieÅ„ i zimowej tÄ™sknoty za pochÅ‚anianym w upalnej Gwatemalii ceviche,które jakby z tatarem zwiÄ…zane byÅ‚o rodzinnymi koligacjami. Ta sama nonszalancja smaku, to samo zaskoczenie, że kÄ…piel w cytrynie pozbawia ryby jej surowej konsystencji. Magia jakaÅ›:) ÅosoÅ›, jak za dotkniÄ™ciem czarodziejskiej różdżki zmienia siÄ™ w wykwintnÄ… przekÄ…skÄ™, takÄ…, co bez wstydu można postawić na sylwestrowym stole. Koniecznie jednak trzeba tatara zanurzyć w soku z cytryny już dziÅ›, bo nawet te czary marynaty potrzebujÄ… czasu.
Tatar z Å‚ososia nie wymaga użycia soli. W tym braku żadnej magii już nie ma, a rozsÄ…dek jedynie. SkÅ‚adniki to caÅ‚a gromada silnych osobowoÅ›ci i sól zwyczajnie do tego towarzystwa nie pasuje. WystarczÄ… kapary i ogórek kiszony, ze swoimi dość wyrazistymi charakterami. Przepis polecamy wiÄ™c w akcji Cisowianki, którÄ… mocno w tym mijajÄ…cym roku wspieraÅ‚yÅ›my na blogu – Gotujmy zdrowo – mniej soli. Kto nam towarzyszyÅ‚ i próbowaÅ‚, ten wie, że sól w wielu kuchennych zmaganiach nie jest potrzebna. Ta dodatkowa, sypana do potraw Å‚yżkami, dla wzbogacenia dania. Można jÄ… odważnie zastÄ™pować Å›wieżymi zioÅ‚ami, kaparami, anchois,marynowanymi grzybami. Warto też spoglÄ…dać na skÅ‚ad dodatków, których używamy, sól bywa w nich czÄ™sto i nie ma powodu, by potrawy jeszcze niÄ… wzmacniać. Polecam Wam takie noworoczne postanowienie – zdecydowanie mniej soli w 2015 roku w kuchni. Organizm odwdziÄ™czy siÄ™ zdrowiem i energiÄ…! Spróbujcie:)
Przyznam uczciwie, że inspiracją do zrobienia tego tatara było dla mnie dzieło znakomitego szefa kuchni Marka Flisinskiego. Chłopak z niebywałym talentem rozwija swe pomysły w restauracji Water&Wine, gdzie żywi pracowników Cisowianki i ich gości. Ekipa ma szczęście! Na naszym przedświątecznym spotkaniu w pobliżu Nałęczowa zachwyciłam się  serwowanymi smakami. Był świąteczny stół w zaskakującej odsłonie! Na swój zabrałam kutię z kaszy jaglanej i właśnie opisywanego tatara, nad którym się teraz we wspomnieniach rzewnych rozpływam:) Ponieważ jednak nie trafiłam na dobrą wędzoną rybę -szef kuchni wykorzystał węgorza, zrobiłam go ze sprawdzonego  surowego łososia.
Składniki:
na średnią miskę ( 10 takich porcji, jak na zdjęciu):
- okoÅ‚o 350 gramowy  filet surowego Å‚ososia – polecam kupić w sprawdzonych sklepach, we wtorki i czwartki Å›wieże ryby sÄ… w Makro
- 3 łyżeczki kaparów
- duży ogórek kiszony
- cebula szalotka albo czerwona
- 3 łyżki świeżej pietruszki zielonej albo koperku
- sok z 1, 5 cytryny
- Å‚yżka musztardy – użyÅ‚am francuskiej z ziarnami, moim zdaniem lepiej siÄ™ sprawdzi w tatarze  niż zwykÅ‚a
- łyżka majonezu
- opcjonalnie jajka przepiórcze
CebulÄ™ obrać, posiekać drobno, zalać wrzÄ…tkiem i sparzyć przez 10 minut. OdsÄ…czyć, osuszyć. Åososia drobno pokroić, skropić sokiem z jednej cytryny. Ogórka i kapary również posiekać. Wymieszać z cebulÄ…. CaÅ‚ość połączyć z Å‚ososiem, dodać musztardÄ™, majonez, posiekanÄ… pietruszkÄ™ i  pozostaÅ‚y sok z poÅ‚owy cytryny. Wymieszać, przeÅ‚ożyć do miseczki, w której tatar bÄ™dzie podawany, przykryć i odstawić co najmniej 12 godzin, żeby ryba dobrze siÄ™ zamarynowaÅ‚a.
Tatara z łososia najlepiej podawać z grzankami. Można użyć także jajko przepiórcze. Surowe rozbijamy na wierzchu każdej porcji.
1 Response
Mikors says:
Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.