Dyniowa kawa latte (Pumpkin spice latte)

W sezonie dyniowym zawieruszył mi się gdzieś ten wpis (rozpoczęłam go pisać i nie skończyłam;) i odnalazłam go teraz. Nic straconego tak naprawdę, bo jeszcze gdzieniegdzie można kupić dynię lub wykorzystać mrożoną (wiem, że część z Was mrozi, a jeśli nie macie, to można kupić mrożoną w sklepach).

Z resztą zobaczcie sami, to bardziej inspiracja niż przepis i pomysł na pyszną, rozgrzewającą kawę na zimę :) Poza tym kto nie wie, dowie się, jak zrobić kawę latte w domu.

Dyniowa kawa latte (Pumpkin spice latte)

Do zrobienia tej kawy potrzebny Wam będzie korzenny syrop z dyni.

Korzenny syrop dyniowo-jabłkowy do kawy

Składniki (na jedną porcję):

  • 50 ml syropu z dyni
  • 1 mocne, świeżo zaparzone espresso (parzę w kawiarce lub za pomocą ceramicznego dripa)
  • spienione mleko 3,2% (używam ręcznego ubijaka, możecie ubić za pomocą ubijaka na baterie lub w ekspresie ciśnieniowym) – mleko było dużo bardziej ubite, jednak podczas sesji zdjęciowej nieco opadło ;)

Sposób przygotowania, czyli jak zrobić kawę latte w domu?

  1. Do szklanki wlej syrop (jeśli robisz latte bez syropu,pomiń ten krok ;) )
  2. Powoli wlej spienione mleko, rzadsze spłynie na spód, an górze zostanie mleczna pianka.
  3. Powoli, po ściance szklanki z mlekiem nalewaj espresso – dzięki temu otrzymasz różne warstwy (w rzeczywistości kawa też jest „rozwarstwiona” – nie widać tego na zdjęciach, bo z upływem czasu podczas sesji zmieszała się ;) )

Dyniowa kawa latte (Pumpkin spice latte)


DeseryNapoje
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze