Nim pożegnam się ze strączkami i do kuchni wpuszczę czekające już w progu nowalijki, jeszcze rozsmakowuję się w wiosennym przepisie w sam raz na ostatnie pogodowe zawirowania. Gulasz z ciecierzycy i bakłażana syci, rozgrzewa, na deszczową pluchę jest dobry, tę niższą temperaturę za oknem potraktuje wyrozumiale, głód niemiłosierny poskromi i sił doda, które przesilenie zabiera niepostrzeżenie.
ChÅ‚onÄ™ entuzjastycznie mieszane w gulaszu smaki, intensywnego rozmarynu, siłę chili, orzechowÄ… ciecierzycę i delikatność bakÅ‚ażana. Kompozycja tak idealna, że nie potrzebuje wtrÄ…ceÅ„ w postaci przypraw. Gra solÄ… zniweczyÅ‚aby tu pieczoÅ‚owite starania i troskÄ™ o danie. Przepis śmiaÅ‚o dołączam do akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli i proponujÄ™, by wraz z wiosennym orzeźwieniem trafiÅ‚ i do Waszej kuchni. Zyska i żołądek i figura, bo mniej soli oznacza wiÄ™cej energii. Porcja innych, równie zdrowych przepisów bez soli czeka tutaj.
Składniki:
- szklanka ciecierzycy
- 200 g świeżego szpinaku
- 5 niedużych pomidorów
- bakłażan
- łyżka posiekanego świeżego chili
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kminku
- cebula
- zÄ…bek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
CiecierzycÄ™ namoczyć. Zostawić na noc. NastÄ™pnego dnia opÅ‚ukać, zmienić wodÄ™ i gotować ciecierzycÄ™ do miÄ™kkoÅ›ci – co najmniej godzinÄ™. Po ugotowaniu odsÄ…czyć. W garnku na oliwie zeszklić cebulÄ™ i czosnek, dodać kurkumÄ™, chili i kminek, wrzucić ciecierzycÄ™ i chwilÄ™ poddusić, by przyprawy dobrze jÄ… otoczyÅ‚y. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkÄ™, połączyć z ciecierzycÄ…. Na koÅ„cu dodać umyty szpinak oraz rozmaryn  i wszystko dobrze wymieszać. Gotować 10 minut na niewielkim ogniu. BakÅ‚ażana pokroić w plastry, zgrillować na patelni lub w piekarniku. Udekorować nim danie. Gotowe można podawać z ryżem, kaszÄ… lub bagietkÄ….
2 komentarze
foodmania says:
poproszÄ™ solidnÄ… porcjÄ™!
Jurski says:
Ciekawy przepis! Tylko zaklinam – gulasz, to danie z miÄ™sa. W tym przepisie go nie ma miÄ™sa, wiec na pewno gulasz to nie jest. Po za tym, bardzo fajne :)