Danie, które skradnie serca wielbicielom wyrazistości, tym co nie lubią bylejakości i szukają mocnych kulinarnych wrażeń. Niby nie ma w nim niczego niezwykłego, a jednocześnie ma wszystko, co sprawia, że z łatwością wchodzi do domowego repertuaru. Krewetki w pomidorach udadzą się nawet niezbyt perfekcyjnej pani domu, nie ma innej opcji. Zrobienie ich to banał, za to efekt… sami musicie się przekonać. A potem maczać kawałki bagietki z chrupiącą skórką w tym słodko-ostrym sosie i zachwycać się nieskromnie nad tym prozaicznym smakowym sukcesem.

krewetki w pomidorach

Krewetki w pomidorach z fetą i dymką, dopieszczone wędzoną papryką oraz chilli wpisuję z przyjemnością do zestawu dań bez dodatku soli. Gotujmy zdrowo bez soli to akcja Cisowianki, w której uczestniczymy już prawie rok i wciąż odkrywamy, jak wyrazista może być kuchnia bez niej. Bo, że smaczna, to wiedzą Ci, którzy dali się już namówić, podjęli wyzwanie i sól w swojej diecie ograniczyli. W tym daniu daje o sobie znać intensywność pomidorów, a ich słodycz wydobyta pieczeniem i uzupełniona ostrymi dodatkami to wspomnienie, do którego chce się wracać.

krewetki w pomidorach

Składniki:

  • 250 g świeżych lub mrożonych krewetek
  • 6 malinowych pomidorów
  • ser feta
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula szalotka
  • cebula dymka
  • chilli najlepiej świeże
  • pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 3 łyżki oliwy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory, posiekane chilli, paprykę wędzoną i dusić 5 minut. Krewetki umyć, oczyścić, dodać do gorących pomidorów. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokruszonym serem fetą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Przed podaniem posypać obficie posiekaną dymką.

 

krewetki w pomidorach

krewetki w pomidorach

Danie można przygotować wcześniej i tuż przed podaniem – zapiec. Dobrym uzupełnieniem jest bagietka.

krewetki w pomidorach

 


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze