Danie, które skradnie serca wielbicielom wyrazistości, tym co nie lubią bylejakości i szukają mocnych kulinarnych wrażeń. Niby nie ma w nim niczego niezwykłego, a jednocześnie ma wszystko, co sprawia, że z łatwością wchodzi do domowego repertuaru. Krewetki w pomidorach udadzą się nawet niezbyt perfekcyjnej pani domu, nie ma innej opcji. Zrobienie ich to banał, za to efekt… sami musicie się przekonać. A potem maczać kawałki bagietki z chrupiącą skórką w tym słodko-ostrym sosie i zachwycać się nieskromnie nad tym prozaicznym smakowym sukcesem.
Krewetki w pomidorach z fetą i dymką, dopieszczone wędzoną papryką oraz chilli wpisuję z przyjemnością do zestawu dań bez dodatku soli. Gotujmy zdrowo bez soli to akcja Cisowianki, w której uczestniczymy już prawie rok i wciąż odkrywamy, jak wyrazista może być kuchnia bez niej. Bo, że smaczna, to wiedzą Ci, którzy dali się już namówić, podjęli wyzwanie i sól w swojej diecie ograniczyli. W tym daniu daje o sobie znać intensywność pomidorów, a ich słodycz wydobyta pieczeniem i uzupełniona ostrymi dodatkami to wspomnienie, do którego chce się wracać.
Składniki:
- 250 g świeżych lub mrożonych krewetek
- 6 malinowych pomidorów
- ser feta
- 2 ząbki czosnku
- cebula szalotka
- cebula dymka
- chilli najlepiej świeże
- pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 3 łyżki oliwy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory, posiekane chilli, paprykę wędzoną i dusić 5 minut. Krewetki umyć, oczyścić, dodać do gorących pomidorów. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokruszonym serem fetą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Przed podaniem posypać obficie posiekaną dymką.
Danie można przygotować wcześniej i tuż przed podaniem – zapiec. Dobrym uzupełnieniem jest bagietka.
3 komentarze
wojtekstypien says:
Wygląda bosko! Może zrobię na niedzielny obiadek dla żony :D
Sabat says:
Ciekawy przepis, chyba wypróbuję
Kurcewicz says:
Dość prosty przepis a będzie pewnie przepyszny!