Tarta ze szparagami i rzodkiewkami powstała spontanicznie, gdy stałam się posiadaczką malutkich rzodkiewek z Milejowego Pola. Były tak urokliwe, od razu wiedziałam, że powinnam je zaserwować w całości. W lodówce miałam resztkę szparagów, kozi ser, wiec niewiele się zastanawiając zrobiłam tartę.
Rzodkiewki świetnie zaostrzają smak potrawy, a liście są chrupiące i przełamują strukturę tarty.
Tarta ze szparagami i rzodkiewkami jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pracy niewiele a wygląda efektownie i bardzo wiosennie :)
Składniki:
na ciasto:
- 160 g mÄ…ki
- szczypta soli
- 100 g masła
- 40 ml kwaśnej śmietany
- 200ml kwaśnej śmietany
- 3 żółtka (mogą być całe jajka, mi zostały żółtka z tortu bezowego)
- 70g sera koziego (polecam roladÄ™)
- 8 zielonych szparagów
- kilka mini rzodkiewek, z naturalnej hodowli
Sposób przygotowania:
- Z mąki, soli i masła ugnieć ciasto do otrzymania kruszonki. Następnie dodaj śmietanę. Zwiń ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Szparagi umyj, odłam końcówki. Zagotuj w garnku wodę (lekko osoloną) i włóż szparagi na kilka minut (mają pozostać nadal jędrne). Po wyjęciu wsadź je do lodowatej wody, aby zachować ich kolor.
- Rzodkiewki umyj razem z liśćmi i przekrój wzdłuż na pół
- śmietanę wymieszaj z żółtkami i pokruszonym kozim serem, dopraw pieprzem.
-  Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je (wystarczy na formę o średnicy ok.22 cm lub prostokątną foremkę do tarty). Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, Piecz 10 minut, a następnie usuń kulki i papier, zmniejsz temperaturę do 180 stopni, wylej masę śmietanową, ułóż na niej szparagi i rzodkiewki i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni.
- Tarta ze szparagami jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.
6 komentarzy
margot says:
Ojej, jak ona pięknie się prezentuje
Lipowa Dolina says:
Wygląda pięknie i pewnie dobrze smakuje
Linor says:
Genialne, zdrowo, smacznie i na dodatek pięknie ;)
mlody says:
Mmmmm ale smakołyki :)
gabrysiakornak says:
Genialny pomysÅ‚ żeby dać rzodkiewkÄ™ z liÅ›ciem – cudownie to wyglÄ…da!
ocalchwile says:
Nie wiem czemu, ale po prostu rozczula mnie ta zapiekanka. Åšliczna jest!!