Tarta ze szparagami i rzodkiewkami powstała spontanicznie, gdy stałam się posiadaczką malutkich rzodkiewek z Milejowego Pola. Były tak urokliwe, od razu wiedziałam, że powinnam je zaserwować w całości. W lodówce miałam resztkę szparagów, kozi ser, wiec niewiele się zastanawiając zrobiłam tartę.

Rzodkiewki świetnie zaostrzają smak potrawy, a liście są chrupiące i przełamują strukturę tarty.

Tarta ze szparagami, z rzodkiewkami i z kozim serem

Tarta ze szparagami i rzodkiewkami jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pracy niewiele a wygląda efektownie i bardzo wiosennie :)

Tarta ze szparagami, z rzodkiewkami i z kozim serem

Składniki:

na ciasto:

  • 160 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 40 ml kwaśnej śmietany
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka (mogą być całe jajka, mi zostały żółtka z tortu bezowego)
  • 70g sera koziego (polecam roladę)
  • 8 zielonych szparagów
  • kilka mini rzodkiewek, z naturalnej hodowli

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, soli i masła ugnieć ciasto do otrzymania kruszonki. Następnie dodaj śmietanę. Zwiń ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  2. Szparagi umyj, odłam końcówki. Zagotuj w garnku wodę (lekko osoloną) i włóż szparagi na kilka minut (mają pozostać nadal jędrne). Po wyjęciu wsadź je do lodowatej wody, aby zachować ich kolor.
  3. Rzodkiewki umyj razem z liśćmi i przekrój wzdłuż na pół
  4. śmietanę wymieszaj z żółtkami i pokruszonym kozim serem, dopraw pieprzem.
  5.  Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je (wystarczy na formę o średnicy ok.22 cm lub prostokątną foremkę do tarty). Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, Piecz 10 minut, a następnie usuń kulki i papier, zmniejsz temperaturę do 180 stopni, wylej masę śmietanową, ułóż na niej szparagi i rzodkiewki i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni.
  6. Tarta ze szparagami jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tarta ze szparagami, z rzodkiewkami i z kozim serem

Tarta ze szparagami, z rzodkiewkami i z kozim serem

Tarta ze szparagami, z rzodkiewkami i z kozim serem


PrzepisyPrzystawkiŚniadania
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy