Robiąc tiramisu, zostało mi 7 białek. Początkowo planowałam zrobić białą pavlovą, jednak z drugiej strony miałam ochotę poeksperymentować. Efektem tego jest ta rolada bezowa, którą robi się łatwo i szybko. W przeciwieństwie do białej pavlovej piecze się ją krótko :) W towarzystwie świeżych truskawek rolada bezowa smakuje wyśmienicie i jest lżejsza od bezowych tortów. To moje nowe odkrycie tego lata :)

Jeśli jednak beza Wam mocno się przesuszy (bo zapomnicie, że macie ją w piekarniku lub Wam upadnie (odnotowano takie przypadki :)), to nie przejmujcie się tym :) Zróbcie wówczas pyszny deser Eton Mess :)

Rolada bezowa z mascarpone i truskawkami

Składniki:

  • 6 biaÅ‚ek (daÅ‚am 7, bo tyle zostaÅ‚o mi po zrobieniu tiramisu)
  • 270g cukru
  • 1 Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej
  • 1 Å‚yżka octu winnego
  • 200 ml Å›mietany 30%
  • 250g mascarpone
  • garść truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Białka ubij na sztywno (tak, aż białka będą bardzo sprężyste). Gdy białka będą już ubite stopniowo (łyżka po łyżce) dodawaj cukier i nadal ubijaj. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczana i wymieszaj.
  3. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie bezę.
  4. Piecz 10 minut w 180 stopniach, a następnie 15-20 w 140.
  5. WyciÄ…gnij blachÄ™ z piekarnika i pozostaw na 10 minut.
  6. Ściereczkę bawełnianą oprósz cukrem pudrem i połóż upieczoną bezę do góry nogami (tak, aby papier do pieczenia był na górze), oderwij papier. Ostudź.
  7. Ubij śmietanę kremówkę na wysokich obrotach miksera, dodając partiami serek mascarpone (tu już pracuj na małych obrotach miksera).
  8. Bezę posmaruj ubitą śmietaną, posyp pokrojonymi w ćwiartki (lub na pół) truskawkami. Zwijaj roladę wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie ściereczką (tylko nie zawijajcie ściereczki do środka!).
  9. Zawiń roladę bezową folią i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem pokrój w ukośne paski.
  10. Rolada bezowa z truskawkami jest dobra od razu po przygotowaniu, a także kolejnego dnia.

Rolada bezowa z mascarpone i truskawkami

Rolada bezowa z mascarpone i truskawkami


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    14 komentarzy

  1. ewa says:

    Ekkhm. W Twoim przepisie brakuje dwóch ważnych wskazówek. Po pierwsze, że jak chcesz odrÄ…bać kawaÅ‚ek bezy dla Sida który nie lubi Å›mietany, to poważnie siÄ™ najpierw trzeba zastanowic z którego boku urÄ…bac. Bo potem może być bardziej taka pita albo hotdog w ksztaÅ‚cie, z którego wysypujÄ… siÄ™ maliny. A po drugie, jak do cholery pozbyć siÄ™ spod spodu Å›ciereczki? PrzeturlaÅ‚am roladÄ™ po caÅ‚ym blacie, w chwilowym przypÅ‚ywie geniuszu czÄ™sciowo wturlaÅ‚am, częściowo zrzuciÅ‚am na deskÄ™ w tej Å›cierce, bo przewidywaÅ‚am że turlanie z prostego blatu na owalnÄ… tacÄ™ spowoduje, że poÅ‚owa wylÄ…duje na ziemi, no wiÄ™c nastÄ™pnie zgrabnie z tej deski sturlaÅ‚am na srebrnÄ… tacÄ™, na której chciaÅ‚am zaserwować, ale siÄ™ trochÄ™ zafrasowaÅ‚am bo taca piÄ™kna, na niej mam tylko lekko poturbowanÄ… roladÄ™, ale w dalszym ciÄ…gu na Å›cierce. W sumie plus że wzięłam Å‚adnÄ… tÄ… Å›ciereczkÄ™, but still… No nic. IdÄ™ dalej turlać. A jakby co, to jak siÄ™ nazywa taki deser jaki wyglÄ…da, że mi wyjdzie?

  2. Agata says:

    ewa, umarłam :)))))))) mam nadzieję, że sobie poradziłaś i jeśli nie roladę, to zaserwowałaś super deser :)

    • Agata says:

      Baaaardzo się cieszę, że smakuje! Przypomniałaś mi o niej, mam 4 białka w lodówc3 po pączkach, więc chyba jutro ją zrobię <3

  3. szuela says:

    DzieÅ„ dobry, dziÅ› po raz pierwszy „styraÅ‚am misia” i zostaÅ‚o mi 6 biaÅ‚ek.
    Włożę do strefy zerowej albo zamrażarki i za tydzień będę chciała zrobić taką roladę.
    Czy do kremu ze śmietanki i mascarpone nie dodajesz cukru czy przeoczyłaś?
    Czy blat bezowy będzie na tyle słodki , że nie trzeba cukru?
    Pozdrawiam – szu

    • Agata says:

      Celowo nie daję cukru, bo tak jak podejrzewasz, beza jest wystarczająco słodka. Uwierz mi, że nie dodając cukru do kremu nadal będzie bardzo słodko :)

      • szuela says:

        Agatko, udało się (chyba) :-) za godzinę spróbuję.
        Co prawda krem zrobiłam po swojemu to znaczy rozmroziłam pół paczki malin.
        Sok spod nich z dodatkiem wody zagotowałam.
        Płynu łącznie ok. 150 ml.
        Dodałam płaską łyżkę żelatyny , wystudziłam .
        Ubijałam śmietankę przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach. Miałam kubeczek 300 ml. Gdy zgęstniała dodałam do kubeczka z sokiem łyżkę ubitej śmietany, szybko zamieszałam i wlałam do miski ze śmietaną.
        Jeszcze chwilę ubijałam na najniższych obrotach.
        A dalej po Twojemu :-)

        Dzięki serdeczne

  4. Ellat says:

    Przepis jest znakomity, a rezultat rewelacyjny:) PoczÄ…tkowo byÅ‚am sceptycznie nastawiona – obawiaÅ‚am siÄ™, że mimo wszystko rolada bÄ™dzie zbyt sÅ‚odka. Zamiast truskawek dodaÅ‚am maliny. WyglÄ…d i smak: rewelacja, która rozpÅ‚ywa siÄ™ w ustach. Jedyny minus: rolada znika bÅ‚yskawicznie, pozostawiajÄ…c po sobie niedosyt…

    • Agata says:

      Niestety tego minus pozostanie… ;) CieszÄ™ siÄ™ bardzo, że rolada bezowa smakowaÅ‚a :) Z malinami jest rewelacyjna!