Coraz częściej myślę o wakacjach i marzy mi się Toskania. Jeśli nie w tym roku, to w przyszłym tam zawitam. Specjalnie dla czytelników Marzy mi się Toskania podaję ten przepis.


Przepis ten wiele lat temu podała Magda z Mediolanu na forum mniammniam.pl. Dotychczas wielokrotnie spotkałam się z przepisami, gdzie dodaje się ubite białka. Próbowałam takiej wersji, jednak zdecydowanie wolę z samymi żółtkami.

Składniki:

  • podłużne biszkopty Savoiardi lub upieczone z tego przepisu
  • 250g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 70g cukru
  • szklanka mocnej kawy
  • kieliszek likieru kawowego lub amaretto
  • gorzkie kakao

Żółtka utrzeć z cukrem do białości za pomocą miksera, dodać mascarpone i alkohol.

 

Biszkopty maczać bardzo krótko (naprawę bardzo) w przestudzonej kawie (zwykle do niej dolewam też trochę alkoholu) i układać w naczyniu lub bezpośrednio w pucharkach. Wyłożyć  na nie połowę kremu, następnie biszkopty, na wierzchu znowu krem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem  oprószyć kakao


Desery
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze