Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Uwielbiam wiśnie.  Z ciastem drożdżowym (moim ulubionym) szczególnie. Dodatkowo w połączeniu ze słodką kruszonką chyba najbardziej. Ciasto drożdżowe z wiśniami i z kruszonką jest puszyste, ciepłe pachnie obłędnie, dlatego nie potrafię się nigdy powstrzymać, by spróbować jeszcze ciepłe.

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Domowe ciasto drożdżowe jest pyszne również na śniadanie (podane do łóżka :). Może nie jest to najzdrowsza wersja, ale czasem (w weekend lub w wakacje) warto zaszaleć i rozsmakować się w kwaśno-słodkim smaku :)

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Składniki (na prostokątną blachę):

  • 40g drożdży
  • 500g mąki
  • 1/2 szklanki fruktozy (jeśli używacie cukier, dajcie cukier)
  • 1 szklanka mleka
  • 130g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 70 dag wiśni

kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 70g kostki zimnego masła

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp mąkę, fruktozę, startą skórkę z cytryny, dodaj zaczyn i jajka. Wyrób ciasto (można mikserem) i stopniowo dodawaj pokrojone masło. Gdy wyrabiasz ciasto mikserem, w ostatniej fazie wyrabiaj rękoma, aby oddać ciastu ciepło.
  3. Miskę z wyrobionym ciastem drożdżowym przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godzina).
  4. Wydryluj wiśnie. Pestek nie wyrzucaj*
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciastem.
  6. Wierzch ciasta posmaruj białkiem (po to, aby sok z wiśni nie wsiąkł w ciasto) i ułóż wiśnie, dociskając je ręką.
  7. Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp wierzch ciasta.
  8. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  9. Piecz ciasto 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
  10. Wystudź ciasto na metalowej kratce (niestety nie potrafię oprzeć się zapachowi i jem ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe :)
  • Pestki wiśni zalej wódką (niedużo – tak, aby pestki były przykryte) i odstaw w zamkniętym słoiku na ok. miesiąc. W ten sposób powstanie bardzo aromatyczny ekstrakt („amaretto”), który możesz dodawać do nasączania ciast, kremów czy nalewek.

srylowane wiśnie

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected