
Uwielbiam wiśnie. Z ciastem drożdżowym (moim ulubionym) szczególnie. Dodatkowo w połączeniu ze słodką kruszonką chyba najbardziej. Ciasto drożdżowe z wiśniami i z kruszonką jest puszyste, ciepłe pachnie obłędnie, dlatego nie potrafię się nigdy powstrzymać, by spróbować jeszcze ciepłe.
Domowe ciasto drożdżowe jest pyszne również na śniadanie (podane do łóżka :). Może nie jest to najzdrowsza wersja, ale czasem (w weekend lub w wakacje) warto zaszaleć i rozsmakować się w kwaśno-słodkim smaku :)
Składniki (na prostokątną blachę):
- 40g drożdży
- 500g mąki
- 1/2 szklanki fruktozy (jeśli używacie cukier, dajcie cukier)
- 1 szklanka mleka
- 130g masła (w temperaturze pokojowej)
- 3 jajka
- 1 białko
- skórka starta z 1 cytryny
- 70 dag wiśni
kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 70g kostki zimnego masła
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp mąkę, fruktozę, startą skórkę z cytryny, dodaj zaczyn i jajka. Wyrób ciasto (można mikserem) i stopniowo dodawaj pokrojone masło. Gdy wyrabiasz ciasto mikserem, w ostatniej fazie wyrabiaj rękoma, aby oddać ciastu ciepło.
- Miskę z wyrobionym ciastem drożdżowym przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godzina).
- Wydryluj wiśnie. Pestek nie wyrzucaj*
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciastem.
- Wierzch ciasta posmaruj białkiem (po to, aby sok z wiśni nie wsiąkł w ciasto) i ułóż wiśnie, dociskając je ręką.
- Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp wierzch ciasta.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz ciasto 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
- Wystudź ciasto na metalowej kratce (niestety nie potrafię oprzeć się zapachowi i jem ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe :)
- Pestki wiśni zalej wódką (niedużo – tak, aby pestki były przykryte) i odstaw w zamkniętym słoiku na ok. miesiąc. W ten sposób powstanie bardzo aromatyczny ekstrakt („amaretto”), który możesz dodawać do nasączania ciast, kremów czy nalewek.