Mogłabym być ambasadorem gruszek. Cieszy mnie, gdy w pełni sezonu piętrzą się wspaniale w drewnianych skrzyniach i pozwalają wybierać. Jest słodka i najpopularniejsza klapsa albo soczysta konferencja. W deserach lepiej sprawdzają się carola i concorde. Do przetworów pasują lekko winne lukasówka i komisówka. W marynacie warto zanurzyć słodko-kwaśną paryżankę. Gruszki nie są wybredne, smakowe porozumienie osiągną i ze słodkim i wytrwanym połączeniem. Lubią świeży pieprz, aromat posiekanych ziół i pobłażliwe traktowanie ich miodem. Podobno bez względu na odmianę są afrodyzjakiem:)

gruszki z gorgonzolÄ…

Ja lubiÄ™ je też za rozmaite dobroczynne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i fakt, że można z nimi skomponować dania bez soli. Gruszki dobrze czujÄ… siÄ™ w rozmaitym towarzystwie, wiÄ™c gdy wzmocnimy ich soczystość, kremowym serem o silnym charakterze nie bÄ™dÄ… siÄ™ buntowaÅ‚y. Nie dadzÄ… siÄ™ jednak zdominować, to w koÅ„cu one majÄ… być na pierwszym planie. W wersji zapieczonej, mocno rozgrzane, dopeÅ‚nione orzechami i uÅ‚ożone delikatnie na rukoli serwujÄ™ na jesiennÄ… kolacjÄ™. WyrazistoÅ›ci dodaje im Å›wieżo zmielony pieprz i liÅ›cie tymianku. O soli nawet nie myÅ›lÄ™, wystarczy ta, którÄ… w skÅ‚adzie ma gorgonzola. Ograniczenie korzystnie wpÅ‚ywa na organizm i naturalnie wkomponowuje w akcjÄ™ CisowiankiGotujmy Zdrowo – mniej soli. JeÅ›li nabierzecie apetytu, wykorzystajcie też nasze inne przepisy na dania bez soli:)

gruszki z gorgonzolÄ…

Składniki:

  • 5  gruszek
  • 5 fioletowych winogron bez pestek
  • 100 g sera gorgonzola lub innego pleÅ›niowego
  • 3 Å‚yżki oliwy
  • Å›wieżo mielony pieprz
  • pół szklanki wÅ‚oskich orzechów
  • garść Å›wieżego tymianku
  • sok z cytryny

Gruszki umyć, przeciąć na pół, wydrążyć nasienie, oderwać ogonki. Wszystkie połówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Gruszki skropić sokiem z cytryny i posypać tymiankiem. Winogrona przepołowić, do każdego wydrążonego miejsca w gruszce włożyć połówkę. Na winogronach układać kawałki sera i dobrze docisnąć. Wierzch oprószyć pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać 25 minut, aż gruszki będą miękkie i zaczną puszczać sok. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przed podaniem udekorować orzechami i listkami świeżego tymianku.

gruszki z gorgonzolÄ…

gruszki z gorgonzolÄ…

 


Gotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzystawkiSałatki
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response