
Mogłabym być ambasadorem gruszek. Cieszy mnie, gdy w pełni sezonu piętrzą się wspaniale w drewnianych skrzyniach i pozwalają wybierać. Jest słodka i najpopularniejsza klapsa albo soczysta konferencja. W deserach lepiej sprawdzają się carola i concorde. Do przetworów pasują lekko winne lukasówka i komisówka. W marynacie warto zanurzyć słodko-kwaśną paryżankę. Gruszki nie są wybredne, smakowe porozumienie osiągną i ze słodkim i wytrwanym połączeniem. Lubią świeży pieprz, aromat posiekanych ziół i pobłażliwe traktowanie ich miodem. Podobno bez względu na odmianę są afrodyzjakiem:)
Ja lubiÄ™ je też za rozmaite dobroczynne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i fakt, że można z nimi skomponować dania bez soli. Gruszki dobrze czujÄ… siÄ™ w rozmaitym towarzystwie, wiÄ™c gdy wzmocnimy ich soczystość, kremowym serem o silnym charakterze nie bÄ™dÄ… siÄ™ buntowaÅ‚y. Nie dadzÄ… siÄ™ jednak zdominować, to w koÅ„cu one majÄ… być na pierwszym planie. W wersji zapieczonej, mocno rozgrzane, dopeÅ‚nione orzechami i uÅ‚ożone delikatnie na rukoli serwujÄ™ na jesiennÄ… kolacjÄ™. WyrazistoÅ›ci dodaje im Å›wieżo zmielony pieprz i liÅ›cie tymianku. O soli nawet nie myÅ›lÄ™, wystarczy ta, którÄ… w skÅ‚adzie ma gorgonzola. Ograniczenie korzystnie wpÅ‚ywa na organizm i naturalnie wkomponowuje w akcjÄ™ Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli. JeÅ›li nabierzecie apetytu, wykorzystajcie też nasze inne przepisy na dania bez soli:)
Składniki:
- 5Â gruszek
- 5 fioletowych winogron bez pestek
- 100 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego
- 3 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz
- pół szklanki włoskich orzechów
- garść świeżego tymianku
- sok z cytryny
Gruszki umyć, przeciąć na pół, wydrążyć nasienie, oderwać ogonki. Wszystkie połówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Gruszki skropić sokiem z cytryny i posypać tymiankiem. Winogrona przepołowić, do każdego wydrążonego miejsca w gruszce włożyć połówkę. Na winogronach układać kawałki sera i dobrze docisnąć. Wierzch oprószyć pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać 25 minut, aż gruszki będą miękkie i zaczną puszczać sok. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przed podaniem udekorować orzechami i listkami świeżego tymianku.
1 Response
Elexis says:
Piszesz o gruszkach tak fantastycznie, że nabralam na nie ogromnej ochoty :)