Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem - Gotujmy zdrowo - mniej soli

Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem to wbrew pozorom bardzo szybkie danie. Zrobienie ciasta jest wyjątkowo łatwe, farsz robi się ekspresowo. To nasz kolejny przepis bez soli w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. W ravioli wystarczająco słony jest łosoś, którego smak podkreśla masło szałwiowe. Danie delikatne i pyszne, aż chce się poprosić o dokładkę.

Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem - Gotujmy zdrowo - mniej soli

Farsz jest kremowy, z wyczuwalną ziołową nutą i zasmakuje wielbicielom śmietanowych sosów. Masło szałwiowe do polania jest wg mnie obowiązkowe :) Włosi oczywiście zastąpiliby go oliwą, ale w tej wersji masło wygrywa :)

Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem - Gotujmy zdrowo - mniej soli

Składniki (na 2 porcje, 15 sztuk):

  • 1 szklanka mąki poznańskiej lub luksusowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 100g ricotty
  • 75g wędzonego łososia (może być sałatkowy)
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • pieprz
  • 1 rozkłócone jajko
  • 25g masła klarowanego (lub ok.30-35 zwykłego i przy rozpuszczaniu zbierz i wyrzuć wytrącone białe szumowiny)
  • 5 -8 listków szałwii

Sposób przygotowania:

  1. Zrób ciasto na ravioli-   wysyp mąkę na blat, tworząc kopiec. Pośrodku zrób zagłębienie i daj tam jajko i oliwę. Zagnieć mąkę do środka i zagniataj całość kilka minut, aż otrzymasz elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj trochę wody, jeśli za miękkie, podsyp mąką. Odstaw ciasto na 30 minut, by odpoczęło.
  2. Ricottę wymieszaj z posiekanym łososiem, posiekaną szałwią i posiekaną skórką cytrynową. Dopraw do smaku pieprzem.
  3. Ciasto podziel na 2 części (nie musisz tego robić, ale tak łatwiej jest wałkować) i cienko rozwałkuj każdy płat ciasta. W razie potrzeby podsypuj blat mąką.
  4. Na 1 blat ciasta kładź łyżeczką farsz, tworząc kopczyki. Zostaw między nimi miejsce na sklejenie.
  5. Miejsce na sklejenie posmaruj jajkiem, przykryj całość drugim płatem ciasta i dociśnij.
  6. Wykrawaj ravioli specjalnym radełkiem (mój przywiozłam z Toskanii, ale w Polsce też można takie spotkać) lub nożem lub radełkiem do pizzy. Przykryj ravioli ściereczką.
  7. Zagotuj wodę.
  8. W małym rondelku rozpuść masło, dodaj całe liści szałwii i duś chwileczkę.
  9. Do wrzącej wody wrzuć ravioli i gotuj ok.5-6 minut, aż będą miękkie.
  10. Ravioli z ricotta i łososiem podawaj polane szałwiowym masłem.

Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem - Gotujmy zdrowo - mniej soli

Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem - Gotujmy zdrowo - mniej soli

Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem - Gotujmy zdrowo - mniej soli

Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem - Gotujmy zdrowo - mniej soli

Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem - Gotujmy zdrowo - mniej soli


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliMakaronyPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze