Stół w jej życiu zawsze był ważny. I ten codzienny u dziadka Rysia i ten wakacyjny u babci w Aynata na południu Libanu. Nauczono ją, że rodzina musi trzymać się razem, a gotowanie to karmienie miłością. Samar Khanafer długo nie wierzyła, że ma kulinarny talent. Wprawdzie, zgodnie z libańską tradycją, dostała w posagu od babci i mamy sporo smakowych umiejętności, ale dopiero, gdy zaczęła robić obiady mężowi, doceniona i wspierana, zrozumiała, ile potrafi. Rzuciła pracę w agencji reklamowej, wystartowała w Master Chefie, gdzie pochwalił ją sam Gordon Ramsay i napisała książkę.

Hummus, za'atar i granaty

Książka Samar Hummus, za’atar i granaty to poezja smakowych doznaÅ„. Niebanalna, zaskakujÄ…ca i inspirujÄ…ca. Tu nie ma nudnych przepisów na siłę podkrÄ™conych inwencjÄ… autora. Tu jest prawdziwie i zwyczajnie, wierzÄ™ wiÄ™c autorce, że proponuje mi domowe dania, które sÄ… w jej rodzinie od dawna. Samar zdradza swoje libaÅ„skie sekrety i przekonuje, że wie, jak zrobić hummus doskonaÅ‚y, choć nie dodaje do niego, jak wielu innych szefów kuchni, sody. Ma sÅ‚abość do ciecierzycy, którÄ… w naszym domu doskonale rozumie mąż! On pierwszy testowaÅ‚ przepisy Samar. JedliÅ›my już wiÄ™c fantastycznÄ… i znikajÄ…cą natychmiast przekÄ…skÄ™ w postaci  ciecierzycy prażonej z zioÅ‚ami i zupÄ™ na jej bazie z dodatkiem szpinaku. Laureatka Master Chefa  z lekkoÅ›ciÄ… przenosi czytelnika do barwnych arabskich kafejek, wypeÅ‚nia sÅ‚odyczÄ… miodu i orzechów desery, wiÄ™c spokojnie mogÅ‚aby być najlepszÄ… ambasadorkÄ… tamtego, wciąż tajemniczego regionu.

Hummus, za'atar i granaty

Sporo w jej kuchni soczewicy, z której robi aromatyczne zupy, szafranu i tahiny dodawanej nawet do małży Å›wiÄ™tego Jakuba. Samar wyszukuje lokalne specyficzne smakowe połączenia, nieznane mieszkaÅ„com Bejrutu.Jest wiÄ™c Keshek, robiona głównie na wsi – drobno mielona kasza bulgur z kwaÅ›nym jogurtem. Jest tuÅ„czyk z arbuzem w postaci lekkiej saÅ‚atki. I dużo granatów.

hummus, za'atar i granaty

Granaty pasujÄ… do uwielbianej w krajach arabskich baraniny, do pieczonego kalafiora i pszenicy. Rubinowe ziarna Samar miesza z domowymi kieÅ‚baskami albo bakÅ‚ażanem. Widać, że w libaÅ„skiej kuchni Samar czuje siÄ™ Å›wietnie, namiÄ™tnie wraca do zakupów robionych na maÅ‚ych bazarach, gdzie z ciociÄ… i babciÄ… wybieraÅ‚a najlepsze skÅ‚adniki. W Polsce kusi libaÅ„skÄ… mieszankÄ… siedmiu przypraw, mutabalem i ostrÄ… harissÄ…. PolubiÅ‚am jÄ… za tÄ™ kreatywność i dopasowanie rodzinnej kuchni do polskich warunków. W tej książce nie ma przepisów, do których zabraknie nam skÅ‚adników. SÄ… za to takie, dziÄ™ki którym można odbyć szalonÄ… kulinarnÄ… podróż po najbardziej zaskakujÄ…cych libaÅ„skich smakach. JeÅ›li szukacie prezentu pod choinkÄ™ – ta książka może być jednym z nich!

hummus, za'atar i granaty

Hummus, za’atar i granaty

Samar Khanafer

Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2015

Książka do kupienia między innymi  w księgarnii internetowej BookMaster.pl . Polecam, bo jest w promocyjnej cenie:)


LiteraturaPolecamyPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected