pierogi leniwe kluski leniwe

SkÄ…d nazwa pierogi leniwe? Zawsze mnie to zastanawia :) Bowiem z pierogami te kluski nie maja nic wspólnego. Co innego „leniwe” – robi je siÄ™ bardzo szybko (szybciej niż trwa zagotowanie w garnku wody), sÄ… proste, nie przemÄ™czycie siÄ™ podczas ich przygotowania. Można by rzec, że sÄ… dziecinnie proste. SmakujÄ… dzieciÅ„stwem, to comfort food w najlepszym wydaniu. MiaÅ‚am najprawdziwszy twaróg i jaja ze wsi (co tydzieÅ„ wstajÄ™ skoro Å›wit, by udać siÄ™ za nimi na targ). MÄ…ka z okolicznego MÅ‚yna z Jordanowa. Okruchy z pozostaÅ‚oÅ›ci buÅ‚eczek szafranowych, lekko już podeschÅ‚ych ;) W ten sposób nic nie wyrzuciÅ‚am, a suche pieczywo w palonym maÅ›le wypeÅ‚niÅ‚o to danie (smakiem i szczęściem). To danie na pewno też zasmakuje Waszym dzieciom.

Kluski leniwe z tego przepisu rozpływają się w ustach, gdyż jest w nich bardzo mało mąki. W tym tkwi właśnie ich sekret.

pierogi leniwe kluski leniwe

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g twarogu półtÅ‚ustego
  • 1 jajko
  • 1,5 Å‚yżki mÄ…ki + mÄ…ka do podsypywania
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a
  • 1 Å‚yżka okruchów (daÅ‚am pokruszonÄ… buÅ‚eczkÄ™ szafranowÄ…, możecie dać jakÄ…kolwiek buÅ‚kÄ™ lub biaÅ‚y chleb – kawaÅ‚ki wielkoÅ›ci maÅ‚ego paznokcia)
  • ew. ksylitol / cukier do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w garnku. lekko posól.
  2. Twaróg rozdrobnij w misce widelcem, dodaj jajko i 1,5 łyżki mąki. Wymieszaj i całość wysyp na podsypany mąką blat. To ważne, aby do ciasta nie dawać więcej mąki, ma być mało zwarte, aby potem leniwe kluski były rozpływające się w ustach.
  3. Na podsypanym mąką blacie turlaj ruloniki i krój jak kopytka.
  4. Kluski wkładaj delikatnie na wrzątek i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch. Wyjmij cedzakową łyżką.
  5. Masło rozpuść na patelni, jak będzie miało delikatnie orzechowy zapach, dodaj okruchy i smaż chwilę.
  6. Pierogi leniwe podawaj posypane okruchami w palonym maśle. Wierzch możesz posypać cukrem (lub ksylitolem).

pierogi leniwe kluski leniwe

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Katarina says:

    Kluski wyszÅ‚y a już myslalam że siÄ™ nie uda…ciasto byÅ‚o zbyt bÅ‚otne żeby uformować ruloniki wiÄ™c musiaÅ‚am dodać 3lyzki mÄ…ki zamiast półtora …po ugotowaniu okazaÅ‚o siÄ™ że sÄ… pyszne wiÄ™c daje ocene bardzo dobrÄ…