pierogi leniwe kluski leniwe

Skąd nazwa pierogi leniwe? Zawsze mnie to zastanawia :) Bowiem z pierogami te kluski nie maja nic wspólnego. Co innego „leniwe” – robi je się bardzo szybko (szybciej niż trwa zagotowanie w garnku wody), są proste, nie przemęczycie się podczas ich przygotowania. Można by rzec, że są dziecinnie proste. Smakują dzieciństwem, to comfort food w najlepszym wydaniu. Miałam najprawdziwszy twaróg i jaja ze wsi (co tydzień wstaję skoro świt, by udać się za nimi na targ). Mąka z okolicznego Młyna z Jordanowa. Okruchy z pozostałości bułeczek szafranowych, lekko już podeschłych ;) W ten sposób nic nie wyrzuciłam, a suche pieczywo w palonym maśle wypełniło to danie (smakiem i szczęściem). To danie na pewno też zasmakuje Waszym dzieciom.

Kluski leniwe z tego przepisu rozpływają się w ustach, gdyż jest w nich bardzo mało mąki. W tym tkwi właśnie ich sekret.

pierogi leniwe kluski leniwe

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki + mąka do podsypywania
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka okruchów (dałam pokruszoną bułeczkę szafranową, możecie dać jakąkolwiek bułkę lub biały chleb – kawałki wielkości małego paznokcia)
  • ew. ksylitol / cukier do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w garnku. lekko posól.
  2. Twaróg rozdrobnij w misce widelcem, dodaj jajko i 1,5 łyżki mąki. Wymieszaj i całość wysyp na podsypany mąką blat. To ważne, aby do ciasta nie dawać więcej mąki, ma być mało zwarte, aby potem leniwe kluski były rozpływające się w ustach.
  3. Na podsypanym mąką blacie turlaj ruloniki i krój jak kopytka.
  4. Kluski wkładaj delikatnie na wrzątek i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch. Wyjmij cedzakową łyżką.
  5. Masło rozpuść na patelni, jak będzie miało delikatnie orzechowy zapach, dodaj okruchy i smaż chwilę.
  6. Pierogi leniwe podawaj posypane okruchami w palonym maśle. Wierzch możesz posypać cukrem (lub ksylitolem).

pierogi leniwe kluski leniwe

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response