pierogi leniwe kluski leniwe

Skąd nazwa pierogi leniwe? Zawsze mnie to zastanawia :) Bowiem z pierogami te kluski nie maja nic wspólnego. Co innego „leniwe” – robi je się bardzo szybko (szybciej niż trwa zagotowanie w garnku wody), są proste, nie przemęczycie się podczas ich przygotowania. Można by rzec, że są dziecinnie proste. Smakują dzieciństwem, to comfort food w najlepszym wydaniu. Miałam najprawdziwszy twaróg i jaja ze wsi (co tydzień wstaję skoro świt, by udać się za nimi na targ). Mąka z okolicznego Młyna z Jordanowa. Okruchy z pozostałości bułeczek szafranowych, lekko już podeschłych ;) W ten sposób nic nie wyrzuciłam, a suche pieczywo w palonym maśle wypełniło to danie (smakiem i szczęściem). To danie na pewno też zasmakuje Waszym dzieciom.

Kluski leniwe z tego przepisu rozpływają się w ustach, gdyż jest w nich bardzo mało mąki. W tym tkwi właśnie ich sekret.

pierogi leniwe kluski leniwe

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki + mąka do podsypywania
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka okruchów (dałam pokruszoną bułeczkę szafranową, możecie dać jakąkolwiek bułkę lub biały chleb – kawałki wielkości małego paznokcia)
  • ew. ksylitol / cukier do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w garnku. lekko posól.
  2. Twaróg rozdrobnij w misce widelcem, dodaj jajko i 1,5 łyżki mąki. Wymieszaj i całość wysyp na podsypany mąką blat. To ważne, aby do ciasta nie dawać więcej mąki, ma być mało zwarte, aby potem leniwe kluski były rozpływające się w ustach.
  3. Na podsypanym mąką blacie turlaj ruloniki i krój jak kopytka.
  4. Kluski wkładaj delikatnie na wrzątek i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch. Wyjmij cedzakową łyżką.
  5. Masło rozpuść na patelni, jak będzie miało delikatnie orzechowy zapach, dodaj okruchy i smaż chwilę.
  6. Pierogi leniwe podawaj posypane okruchami w palonym maśle. Wierzch możesz posypać cukrem (lub ksylitolem).

pierogi leniwe kluski leniwe

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Katarina says:

    Kluski wyszły a już myslalam że się nie uda…ciasto było zbyt błotne żeby uformować ruloniki więc musiałam dodać 3lyzki mąki zamiast półtora …po ugotowaniu okazało się że są pyszne więc daje ocene bardzo dobrą