Mam taką przypadłość,że zakochuję się różnych smakowych konstrukcjach i upieram potem przy nich do znudzenia. Powtarzam regularnie zapamiętane połączenia dopracowując detale. To marokańskie ciasto migdałowe bez mąki ujęło mnie na stronach gazety. Proponowane przez Agnieszkę Maciąg w bożonarodzeniowym zestawie.Zrobiłam je po świętach, bez okazji, nasączyłam bardziej obficie i następnego dnia szukałam brakujących kawałków, które w nocy znalazły swoich wielbicieli.

marokańskie ciasto migdałowe

Marokańskie ciasto migdałowe ma różne interpretacje. To, które znalazłam w gazecie było z dodatkiem kaszy manny. Zrobiłam je posłusznie według przepisu, ale wydało mi się zbyt zbite, więc następnym razem dałam więcej migdałów, a kaszę pominęłam. I w takiej wersji smakuje lepiej. Nieco egzotycznie, intensywnie i słodko.

marokańskie ciasto migdałowe

Składniki

  • 220 g mÄ…ki migdaÅ‚owej (migdałów bez skórki zmielonych)
  • 4 jajka
  • 110 g cukru brÄ…zowego
  • 110 g masÅ‚a
  • 3 Å‚yżki soku z pomaraÅ„czy
  • skórka starta z pomaraÅ„czy
  • pół Å‚yżeczki cynamonu
  • pół Å‚yżeczki kardamonu

do nasÄ…czenia

  • sok z caÅ‚ej pomaraÅ„czy
  • Å‚yżeczka miodu
  • pół szklanki wody

Jajka utrzeć z cukrem na puszysty biaÅ‚y krem, na koÅ„cu dodać miÄ™kkie masÅ‚o podzielone na mniejsze kosteczki i utrzeć. Gdy masa siÄ™ połączy dodać mÄ…kÄ™ migdaÅ‚owÄ…, przyprawy, sok i skórÄ™ z pomaraÅ„czy. Dobrze wymieszać. Ciasto przelać do wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie 22cm). Wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i piec ok 25-30 minut. Za pomocÄ… suchego patyczka wkÅ‚adanego w ciasto, sprawdzić, czy jest gotowe. Wyjąć i mocno nasÄ…czyć – sok, miód i wodÄ™ lekko podgrzać, wymieszać i polać upieczone, ciepÅ‚e ciasto.

marokańskie ciasto migdałowe

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem z cynamonem.

marokańskie ciasto migdałowe


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response