
Jestem zwoleniczkÄ… Å›wiÄ…teczenego umiaru. Wielkanoc smakuje u mnie rozsÄ…dkiem i dÅ‚ugim spacerem. To Å›wiÄ™ta, którym stoÅ‚u nie zastawia 12 daniowa tradycja, wiÄ™c przyzdabiam je wyrazistoÅ›ciÄ…, a nie iloÅ›ciÄ…. W tym roku pojawi siÄ™ mazurek w nowym wydaniu – ujÄ™ty w kruchymi migdaÅ‚owym spodzie, przybrany konfiturÄ… z porzeczek i kleksem bezy,
Mazurek kusi feerią doznań, bo oferuje słodycz wymieszaną z cierpkością. Kto lubi takie związki, niech zdradza dla nich kajmakowe cuda i zapisuje do wielkanocnego upieczenia tę porzeczkową tartę. Będzie pysznie.
Składniki:
spód:
- 150 g mÄ…ki
- 100 g zmielonych migdałów
- 120 g zimnego masła
- łyżka cukru pudru
nadzienie:
- szklanka konfotury porzeczkowej
- 2 białka
- 150 g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sczypta soli
Wykonanie:
MÄ…kÄ™ przesiać, dodać zmielone migdaÅ‚y i pokrojone w kostkÄ™ masÅ‚o i zagnieść. Potem wlać 2 żółtka i cukier puder, wyrobić ciasto – tylko do połączenia skÅ‚adników. Gotowe zwinąć w kulkÄ™, przykryć i schÅ‚odzić przez godzinÄ™ w lodówce. Po wyjÄ™ciu ciastem wyÅ‚ożyć formÄ™ do tarty. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.Wstawić tartÄ™ i piec przez 10 minut. W tym czasie ubić bezÄ™ – biaÅ‚ka wbić do miski, dodać szczyptÄ™ soli i ubić na sztywnÄ… pianÄ™. Pod koniec ubijania powoli wsypać cukier, a gdy siÄ™ rozpuÅ›ci, dodać mÄ…kÄ™ i sok z cytrynu. Wymieszać. Z piekarnika wyjąć upieczony spód, na niego wyÅ‚ożyć konfiturÄ™, a jÄ… przykryć pianÄ… z biaÅ‚ek. TartÄ™ wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut – najpierw 5 minut w 175 stopniach, potem 25 minut w 120 stopniach.