Jest w koÅ„cu ten czas, który pozwala kuchenny stabilny stół zamienić na tarasowy drewniany niepozorny mebel. Nie on jednak ma tu znaczenie, a to co na nim stawiam. W porze letniej, ciepÅ‚ej kolacji wynoszÄ™ na zewnÄ…trz smaki dzieciÅ„stwa. Niepozornie uÅ‚ożony stos placuszków, które nieco odchudziÅ‚am. WyrzuciÅ‚am z nich białą mÄ…kÄ™, dosypaÅ‚am migdaÅ‚owej i owsianej. Rumieni siÄ™ ta kolekcja i odbija w lÅ›niÄ…cymi kroplami miodu w zachodzÄ…cym sÅ‚oÅ„cu. Sporo w tych placuszkach, które teraz modniej jest nazywać pankejkami sezonowych owoców – malin, borówek i jagód. Ich sÅ‚odycz powoduje, że nie trzeba już sÅ‚odzić cukrem, miód jest bardziej dekoracjÄ….

placuszki migdałowe

Ile bym tym placuszków nie upiekła, tyle zniknie z talerzy. Cieszą się nawet powodzeniem u sąsiadów, którzy zwabieni zapachem, dopytują nieśmiało o powody przyjęcia na tarasie. A przecież nie ma specjalnego, lato po prostu, które trwa tak krótko, więc trzeba cieszyć się każdą jego ciepłą chwilą. Placuszki migdałowe do takiego niezaplanowanego świętowania nadają się wyśmienicie, do przepisów z akcji Cisowianki gotujmyzdrowo również. Są lekkie, sycące, na dobrej patelni smażone bez tłuszczu, pachnące tym, co lipiec ma w sobie najpyszniejszego.

placuszki migdałowe

Składniki:

  • pół szklanki mÄ…ki migdaÅ‚owej ( zmielonych migdałów)
  • pół szklanki mÄ…ki owsianej ( można zmielić w mÅ‚ynku do kawy pÅ‚atki owsiane, niekoniecznie na puch)
  • szkanka maÅ›lanki naturalnej
  • 2 Å‚yżki oleju
  • pÅ‚aska Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • pół Å‚yżeczki sody
  • Å‚yżeczka ekstraktu z wanilli
  • 2 jajka
  • pół szklanki jagód
  • pół szklanki malin
  • miód do polania

Jajka ubić na puch, dodać olej i maÅ›lankÄ™, wymieszać. Obie mÄ…ki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i sodÄ…. Wlać do nich masÄ™ z jajek i maÅ›lanki. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencjÄ™ gÄ™stej Å›mietany. JeÅ›li jest zbyt rzadkie dodać mÄ…ki migdaÅ‚owej, jeÅ›li zbyt gÄ™ste – maÅ›lanki. Na koÅ„cu do ciasta delikatnie wmieszać owoce. Na rozgrzanÄ… patelniÄ™ nakÅ‚adać Å‚yżkÄ… porcjÄ™ ciasta. Delikatnie wyrównać. Smażyć po 2 minuty z każdej ze stron – do zarumienienia. JeÅ›li macie sÅ‚abszÄ… patelniÄ™ – trzeba użyć oleju do smażenia, ale nie dużo, gdyż on jest już w cieÅ›cie.

placuszki migdałowe

Placuszki można polać płynnym ciepłym miodem i udekorować owocami.

placuszki migdałowe

placuszki migdałowe

 

Inne nasze przepisy w akcji Cisownianki Gotujmyzdrowo, znajdziecie tutaj. 


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected