
Jest w koÅ„cu ten czas, który pozwala kuchenny stabilny stół zamienić na tarasowy drewniany niepozorny mebel. Nie on jednak ma tu znaczenie, a to co na nim stawiam. W porze letniej, ciepÅ‚ej kolacji wynoszÄ™ na zewnÄ…trz smaki dzieciÅ„stwa. Niepozornie uÅ‚ożony stos placuszków, które nieco odchudziÅ‚am. WyrzuciÅ‚am z nich białą mÄ…kÄ™, dosypaÅ‚am migdaÅ‚owej i owsianej. Rumieni siÄ™ ta kolekcja i odbija w lÅ›niÄ…cymi kroplami miodu w zachodzÄ…cym sÅ‚oÅ„cu. Sporo w tych placuszkach, które teraz modniej jest nazywać pankejkami sezonowych owoców – malin, borówek i jagód. Ich sÅ‚odycz powoduje, że nie trzeba już sÅ‚odzić cukrem, miód jest bardziej dekoracjÄ….
Ile bym tym placuszków nie upiekła, tyle zniknie z talerzy. Cieszą się nawet powodzeniem u sąsiadów, którzy zwabieni zapachem, dopytują nieśmiało o powody przyjęcia na tarasie. A przecież nie ma specjalnego, lato po prostu, które trwa tak krótko, więc trzeba cieszyć się każdą jego ciepłą chwilą. Placuszki migdałowe do takiego niezaplanowanego świętowania nadają się wyśmienicie, do przepisów z akcji Cisowianki gotujmyzdrowo również. Są lekkie, sycące, na dobrej patelni smażone bez tłuszczu, pachnące tym, co lipiec ma w sobie najpyszniejszego.
Składniki:
- pół szklanki mąki migdałowej ( zmielonych migdałów)
- pół szklanki mąki owsianej ( można zmielić w młynku do kawy płatki owsiane, niekoniecznie na puch)
- szkanka maślanki naturalnej
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- łyżeczka ekstraktu z wanilli
- 2 jajka
- pół szklanki jagód
- pół szklanki malin
- miód do polania
Jajka ubić na puch, dodać olej i maÅ›lankÄ™, wymieszać. Obie mÄ…ki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i sodÄ…. Wlać do nich masÄ™ z jajek i maÅ›lanki. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencjÄ™ gÄ™stej Å›mietany. JeÅ›li jest zbyt rzadkie dodać mÄ…ki migdaÅ‚owej, jeÅ›li zbyt gÄ™ste – maÅ›lanki. Na koÅ„cu do ciasta delikatnie wmieszać owoce. Na rozgrzanÄ… patelniÄ™ nakÅ‚adać Å‚yżkÄ… porcjÄ™ ciasta. Delikatnie wyrównać. Smażyć po 2 minuty z każdej ze stron – do zarumienienia. JeÅ›li macie sÅ‚abszÄ… patelniÄ™ – trzeba użyć oleju do smażenia, ale nie dużo, gdyż on jest już w cieÅ›cie.
Placuszki można polać płynnym ciepłym miodem i udekorować owocami.
Inne nasze przepisy w akcji Cisownianki Gotujmyzdrowo, znajdziecie tutaj.Â