Pieczony grejpfrut z rozmarynem i imbirem

Czasem niewiele trzeba, by sprawić sobie odrobinę przyjemności i zamienić coś zwykłego w niecodzienny smak. Tak jest w przypadku pieczonego grejpfruta, który zmienia smak i jest bardziej słodki, mniej gorzki niż na surowo. Świeży imbir podkręca jego cytrusowość, a cynamon dodaje kojącego smaku. Jakkolwiek to brzmi, musicie spróbować, zwłaszcza, że jego przygotowanie trwa dosłownie moment i można już się rozkoszować chwilą. I oddać się wspomnieniom, które towarzyszyły nam w tym roku. O tym pewnie jeszcze napiszę więcej;) Ale jeśli myślę o kulinarnych najważniejszych chwilach, to niewątpliwie jest to otwarcie własnej restauracji – Brylantowa 16, przygotowywanie jeżowców w Grecji i niekończące się inspiracje za sprawą Water & Wine i Marka Flisińskiego. To właśnie ta kuchnia sprawia, że dzielę się z Wami ciepłym (myślami) przepisem.

Pieczony grejpfrut z rozmarynem i imbirem

Składniki:

  • 1 grejpfrut różowy
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka cienkich plasterków świeżego imbiru
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta cynamonu
  • miód lub ksylitol do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Grejpfruta przekrój na pół i łyżeczką oddziel delikatnie miąższ od białych błonek.
  3. Cienkie plasterki imbiru powtykaj między cząsteczki grejpfruta, umieść też tam gałązki rozmarynu.
  4. Piecz 10-12 minut.
  5. Jogurt grecki wymieszaj z cynamonem, dosłodź miodem lub ksylitolem (jeśli tak jak ja nie możesz jeść miodu).
  6. Upieczone cząstki grejpfruta zanurzaj w cynamonowym jogurcie.

Pieczony grejpfrut z rozmarynem i imbirem

Pieczony grejpfrut to przekąska, drugie śniadanie lub deser :) Dla mnie wszystkie opcje dobre, zwłaszcza, że to jeden z nielicznych owoców, które mogę jeść.

Pieczony grejpfrut z rozmarynem i imbirem

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Gotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Gustavo Woltmann says:

    Nawet by mi w życiu nie przyszło do głowy, żeby piec grejpfruta! I jak się to je – na ciepło? Czy trzeba poczekać, aż będzie znów chłodny?