
Dynia dla mnie mogłaby zostać  królową jesieni. Wygrywa bezpardonowo wszelkie rankingi. W tyle zostawia cukinię i bakłażana. Choć okrągła i pozbawiona gracji z triumfalną lekkością wyprzedza rubinowe buraki i zzieleniałe z zazdrości brokuły. Ponad 20 jej odmian, ubranych jest w zależności od rodzaju. Bywa więc skórka w kolorze soczystej pomarańczy albo żółta, skropiona słońcem, a  niekiedy kremowa z piegami,z których jest dynia dumna.
Dynia nie musi siÄ™ wdziÄ™czyć specjalnie i tak trafi do koszyka. We wÅ‚asnym ogrodzie nie wymaga szczególnej atencji, po zasianiu ziaren, wystraczy pamiÄ™tać o usuwaniu chwastów i podlewaniu. Najdorodniejsze egzemplarze dyni potrafiÄ… nieźle siÄ™ roztyć. W zeszÅ‚ym roku rolnik z okolic Åodzi wyhodowaÅ‚ dyniÄ™ ważącÄ… 648 kilogramów! W KsiÄ™dze Rekordów Guinessa jest niemiecka dynia, która ważyÅ‚a 1054 kilogramy.
Dyniowe rywalizujÄ…ce szaleÅ„stwo lepiej jednak przenieść do kuchni. Ona zgra siÄ™  z całą smakowÄ… kartÄ…. DziÅ› w akcji Gotujmy Zdrowo nadajÄ™ dyni sÅ‚odkie oblicze, łączÄ™ z innymi skarbami jesieni i piekÄ™ pyszne ciasto. Sezonowe menu, czerpiÄ…ce z tego co na wyciÄ…gniÄ™cie rÄ™ki, jest najlepszym wyborem. Do daÅ„ tworzonych wedÅ‚ug takiej koncepcji inspiruje nas współpraca z CisowniankÄ… i szefem kuchni restauracji, która jest na terenie jej rozlewni – Water&Wine. Marek Flisinski ma swój ogród i gotuje z tego, co oferuje w swoim kalendarzu natura. Jest kulinarnym magikiem, bo potrafi wyczarować niesamowite smaki. W moim cieÅ›cie z dyniÄ… jest nieco mniej brawury, ale ta prostota też ma swojÄ… moc:)
Składniki:
- szklanka puree z dyni ( dynię należy obrać, wypestkować, pokroić w kostkę, ułożyć na blaszce i piec przez godzinę w 180 stopniach lub ugotować w niewielkiej ilości wody. Potem upieczoną lub ugotowaną dynię należy zmiksować na puree)
- 2 szklanki mÄ…ki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- sok i skórka z pomarańczy
- niepełna szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru, szczypta cynamonu i pół łyżeczki soku z pomarańczy do lukru
- łyżka orzechów włoskichMąkę przesiać z proszkiem, sodą i cukrem. Dodać cynamon oraz skórkę startą z pomarańczy. Jajka ubić z oliwą. Dodać przestudzoną i zmiksowaną dynię. Ponownie zmiksować całość – do połączenia. Masę dyniowo-jajeczną wlać do mąki. Wymieszać. Ciasto przelać do formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piec około 50 minut. Po wyjęciu zrobić lukier, czyli utrzeć cukier z cynamonem i sokiem z pomarańczy. Polać ciasto, udekorować orzechami.
Ciasto można też posypać cukrem pudrem i skórkÄ… pomaraÅ„czowÄ… – zamiast lukru.
5 komentarzy
Wypieki Beaty says:
LubiÄ™ takie ciasta :) pozdrawiam, Beata
Mela says:
„Warzywne” ciasta jesieni…oprócz dyniowego, króluje też marchewkowe… choć zdania na temat dyni sÄ… podzielone – jedni uważajÄ… je za warzywo inni za owoce, prawda jest taka, że dynia należy do tej samej rodziny co ogórek, czyli warzyw dyniowatych :)
Pingback: #Gastroblog miesiąca - wrzesień 9/2016 | Managero.pl
Jo says:
Jaki rozmiar tortownicy?
Agata says:
25cm