Dynia dla mnie mogłaby zostać  królową jesieni. Wygrywa bezpardonowo wszelkie rankingi. W tyle zostawia cukinię i bakłażana. Choć okrągła i pozbawiona gracji z triumfalną lekkością wyprzedza rubinowe buraki i zzieleniałe z zazdrości brokuły. Ponad 20 jej odmian, ubranych jest w zależności od rodzaju. Bywa więc skórka w kolorze soczystej pomarańczy albo żółta, skropiona słońcem, a  niekiedy kremowa z piegami,z których jest dynia dumna.

ciasto z dyni - gotujmy zdrowo

Dynia nie musi się wdzięczyć specjalnie i tak trafi do koszyka. We własnym ogrodzie nie wymaga szczególnej atencji, po zasianiu ziaren, wystraczy pamiętać o usuwaniu chwastów i podlewaniu. Najdorodniejsze egzemplarze dyni potrafią nieźle się roztyć. W zeszłym roku rolnik z okolic Łodzi wyhodował dynię ważącą 648 kilogramów! W Księdze Rekordów Guinessa jest niemiecka dynia, która ważyła 1054 kilogramy.

ciasto z dyni

Dyniowe rywalizujÄ…ce szaleÅ„stwo lepiej jednak przenieść do kuchni. Ona zgra siÄ™  z caÅ‚Ä… smakowÄ… kartÄ…. DziÅ› w akcji Gotujmy Zdrowo nadajÄ™ dyni sÅ‚odkie oblicze, Å‚Ä…czÄ™ z innymi skarbami jesieni i piekÄ™ pyszne ciasto. Sezonowe menu, czerpiÄ…ce z tego co na wyciÄ…gniÄ™cie rÄ™ki, jest najlepszym wyborem. Do daÅ„ tworzonych wedÅ‚ug takiej koncepcji inspiruje nas współpraca z CisowniankÄ… i szefem kuchni restauracji, która jest na terenie jej rozlewni – Water&Wine. Marek Flisinski ma swój ogród i gotuje z tego, co oferuje w swoim kalendarzu natura. Jest kulinarnym magikiem, bo potrafi wyczarować niesamowite smaki. W moim cieÅ›cie z dyniÄ… jest nieco mniej brawury, ale ta prostota też ma swojÄ… moc:)

Składniki:

  • szklanka puree z dyni ( dyniÄ™ należy obrać, wypestkować, pokroić w kostkÄ™, uÅ‚ożyć na blaszce i piec przez godzinÄ™ w 180 stopniach lub ugotować w niewielkiej iloÅ›ci wody. Potem upieczonÄ… lub ugotowanÄ… dyniÄ™ należy zmiksować na puree)
  • 2 szklanki mÄ…ki pszennej
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • pół Å‚yżeczki sody
  • 1,5 Å‚yżeczki cynamonu
  • sok i skórka z pomaraÅ„czy
  • niepeÅ‚na szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 Å‚yżki cukru pudru, szczypta cynamonu i pół Å‚yżeczki soku z pomaraÅ„czy do lukru
  • Å‚yżka orzechów wÅ‚oskichMÄ…kÄ™ przesiać z proszkiem, sodÄ… i cukrem. Dodać cynamon oraz skórkÄ™ startÄ… z pomaraÅ„czy. Jajka ubić z oliwÄ…. Dodać przestudzonÄ… i zmiksowanÄ… dyniÄ™. Ponownie zmiksować caÅ‚ość – do poÅ‚Ä…czenia. MasÄ™ dyniowo-jajecznÄ… wlać do mÄ…ki. Wymieszać. Ciasto przelać do formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piec okoÅ‚o 50 minut. Po wyjÄ™ciu zrobić lukier, czyli utrzeć cukier z cynamonem i sokiem z pomaraÅ„czy. Polać ciasto, udekorować orzechami.ciasto z dyniÄ… Gotujmy Zdrowo

Ciasto można też posypać cukrem pudrem i skórkÄ… pomaraÅ„czowÄ… – zamiast lukru.

ciasto z dyniÄ… Gotujmy Zdrowo

 


CiastaGotujmy zdrowo - mniej soliPolecamyPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Mela says:

    „Warzywne” ciasta jesieni…oprócz dyniowego, króluje też marchewkowe… choć zdania na temat dyni sÄ… podzielone – jedni uważajÄ… je za warzywo inni za owoce, prawda jest taka, że dynia należy do tej samej rodziny co ogórek, czyli warzyw dyniowatych :)

  2. Pingback: #Gastroblog miesiąca - wrzesień 9/2016 | Managero.pl