Ciasto majstersztyk. Tak pisze o nim Susan Herrmann Loomis, która dostała ten przepis od zawodowego cukiernika, a potem ujawiniła całemu światu w swojej książce o francuskiej kuchni. Moelleux au Chocolat według Michela jest rozkoszne. To też recenzja autorki. Po upieczeniu zgadzam się z każdym jej apetycznym słowem. I dorzucam na wierzch czekoladowego cuda ulubione owoce.

DSC_0357

Można je upiec w dwóch wersjach – miÄ™kkiej, z nieco pÅ‚ynnym Å›rodkiem i twardej, mocno schÅ‚odzonej. Uwielbiam obie, koniecznie z gorzkÄ…, najlpiej niesÅ‚odzonÄ… czekoladÄ…!

francuskie ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 300 g czekolady – ulubionej, mi najbardziej pasuje gorzka
  • 112 g masÅ‚a
  • 1/2 szklanki mÄ…ki
  • 6 jajek
  • pół szklanki curku
  • Å‚yżeczka ekstraktu wanilliowego
  • szczypta soli

wierzch:

  • 250 ml Å›mietany 30%
  • ulubione owoce

22 cm formę do ciasta natłuścić masłem. Mąkę przesiać z solą. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. W garnku roztopić masło. Gorącym masłem polać czekoladę i wymieszać tak, by czekolada całkowicie się roztopiła. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia, a w tym czasie ucieramy jajka z cukrem. Do jajek wlewamy masę czekoladową, a potem mąkę i dobrze mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, do czasu aż brzegi ciasta będa zarumienione, a środek miękki. Po upieczeniu studzimy. Można  dekorację ograniczyć jedynie do posypania ciasta cukrem pudrem.

francuskie ciasto czekoladowe

 

francuskie ciasto czekoladowe

Przepis pochodzi z książki Susan Herrmann Loomis : W mojej francuskiej kuchni. ZmniejszyÅ‚am jedynie ilość cukru – w oryginale jest dwa razy wiÄ™cej.


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze