
Ciasto majstersztyk. Tak pisze o nim Susan Herrmann Loomis, która dostała ten przepis od zawodowego cukiernika, a potem ujawiniła całemu światu w swojej książce o francuskiej kuchni. Moelleux au Chocolat według Michela jest rozkoszne. To też recenzja autorki. Po upieczeniu zgadzam się z każdym jej apetycznym słowem. I dorzucam na wierzch czekoladowego cuda ulubione owoce.
Można je upiec w dwóch wersjach – miÄ™kkiej, z nieco pÅ‚ynnym Å›rodkiem i twardej, mocno schÅ‚odzonej. Uwielbiam obie, koniecznie z gorzkÄ…, najlpiej niesÅ‚odzonÄ… czekoladÄ…!
Składniki:
- 300 g czekolady – ulubionej, mi najbardziej pasuje gorzka
- 112 g masła
- 1/2 szklanki mÄ…ki
- 6 jajek
- pół szklanki curku
- łyżeczka ekstraktu wanilliowego
- szczypta soli
wierzch:
- 250 ml śmietany 30%
- ulubione owoce
22 cm formę do ciasta natłuścić masłem. Mąkę przesiać z solą. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. W garnku roztopić masło. Gorącym masłem polać czekoladę i wymieszać tak, by czekolada całkowicie się roztopiła. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia, a w tym czasie ucieramy jajka z cukrem. Do jajek wlewamy masę czekoladową, a potem mąkę i dobrze mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, do czasu aż brzegi ciasta będa zarumienione, a środek miękki. Po upieczeniu studzimy. Można  dekorację ograniczyć jedynie do posypania ciasta cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki Susan Herrmann Loomis : W mojej francuskiej kuchni. ZmniejszyÅ‚am jedynie ilość cukru – w oryginale jest dwa razy wiÄ™cej.
4 komentarze
gin says:
Zdecydowanie rozkoszne :)
Mela says:
Ciasto wygląda wyśmienicie :) czy środek pozostanie płynny, tak jak w cieście typu fondant? Pozdrawiam i zapraszam na bloga :)
Sylwia says:
Jeśli skórci się czas pieczenia, środek rzeczywiście będzie płynny.
Jak sprawdzić adres ip says:
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)