Miłość marchewkowym wypiekom już tutaj wyznawałam. Ciągnie się ona ze mną przez lata i choć zdarza mi się zdradzić w tym związku, zawsze wracam i zachwycam się od nowa. Marchewka za każdym razem mnie zaskakuje, nie ma nic przeciwko dodatkom. Wie przecież, że nie są dla niej żadną konkurencją, a jedynie uzupełnieniem. W zależności od rodzaju uwidaczniają jej charakter, raz pozwalają jej kąpać sie w orzechach, są momenty, gdy roszkosznie zatapia się w soku ananasowym albo daje łączyć z żurawiną.
Teraz do towarzystwa marchewka dostała jabłko i migdały. Sprawiłam sobie taką niespodziankę na kolejny dzień swiętowane urodziny. W przygotowaniu dzielnie wspierała mnie córeczka, bo ciasto nie wymaga nic poza wymieszaniem składników. To więc nie tylko najlepsze ciasto marchewkowe, ale i najłatwiejsze.
składniki:
na 18 cm tortownicę
- 2 jajka
- szklanka starej marchewki ( jedna duża lub 2 małe)
- duże jabłko – obrane
- niepełna szklanka mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- łyżka cynamonu plus łyżeczka do posypania
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka rozgniecionych goździków
- szczypta soli
- łyżka rodzynek
- pół szklanki migdałów
- 5 łyżek oleju
- łyżeczka ekstraktu z wanilli
- 120 g serka Philadelphia
- łyżka masła
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka soku jabłkowego lub łyżka soku z cytryny
Jajka rozebłtać, wymieszać z olejem. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszać z jajkai i olejem. Dodać startą marchewkę i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszać. Migdały posiekać, wsypać razem z rodzynkami i wanilią do ciasta. Ponownie wymieszać. Formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Krem:
Masło przełożyć do miski, dodać przesiany cukier puder i sok, zmiksować. Gdy powstanie puszysty krem, połączyć z serkiem. Schłodzić.
Ostudzone ciasto przekroić i posmarować dony blat połową kremu. Przykryć górną wartwą ciasta i na niej rozmsarować pozostałą część kremu. Oprószyć cynamonem.
Ciasto można posypać tylko cukrem pudrem.
Inne przepisy marchewkowe znajdziecie tutaj
1 Response
zuz says:
czy moge użyć oleju kokosowego, w jakiej ilości? i czy ciasto jest wilgotne?