Miłość marchewkowym wypiekom już tutaj wyznawałam. Ciągnie się ona ze mną przez lata i choć zdarza mi się zdradzić w tym związku, zawsze wracam i zachwycam się od nowa. Marchewka za każdym razem mnie zaskakuje, nie ma nic przeciwko dodatkom. Wie przecież, że nie są dla niej żadną konkurencją, a jedynie uzupełnieniem. W zależności od rodzaju uwidaczniają jej charakter, raz pozwalają jej kąpać sie w orzechach, są momenty, gdy roszkosznie zatapia się w soku ananasowym albo daje łączyć z żurawiną.

najlepsze ciasto marchewkowe

Teraz do towarzystwa marchewka dostała jabłko i migdały.  Sprawiłam sobie taką niespodziankę na kolejny dzień swiętowane urodziny. W przygotowaniu dzielnie wspierała mnie córeczka, bo ciasto nie wymaga nic poza wymieszaniem składników. To więc nie tylko najlepsze ciasto marchewkowe, ale i najłatwiejsze.

najlepsze ciasto marchewkowe

składniki:

na 18 cm tortownicę

 

  • 2 jajka
  • szklanka starej marchewki ( jedna duża lub 2 małe)
  • duże jabłko – obrane
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka cynamonu plus łyżeczka do posypania
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka rozgniecionych goździków
  • szczypta soli
  • łyżka rodzynek
  • pół szklanki migdałów
  • 5 łyżek oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 120 g serka Philadelphia
  • łyżka masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku jabłkowego lub łyżka soku z cytryny

Jajka rozebłtać, wymieszać z olejem. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszać z jajkai i olejem. Dodać startą marchewkę i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszać. Migdały posiekać, wsypać razem z  rodzynkami i wanilią do ciasta. Ponownie wymieszać. Formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Krem:

Masło przełożyć do miski, dodać przesiany cukier puder i sok, zmiksować. Gdy powstanie puszysty krem, połączyć z serkiem. Schłodzić.

Ostudzone ciasto przekroić i posmarować dony blat połową kremu. Przykryć górną wartwą ciasta i na niej rozmsarować pozostałą część kremu. Oprószyć cynamonem.

 

najlepsze ciasto marchewkowe

Ciasto można posypać tylko cukrem pudrem.

najlepsze ciasto marchewkowe

Inne przepisy marchewkowe znajdziecie tutaj


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response

Pozostaw odpowiedź zuz Anuluj pisanie odpowiedzi