
WÅ›ród osób dbajÄ…cych o liniÄ™, uprawiajÄ…cych sport, jest od pewnego czasu boom na kuloodpornÄ… kawÄ™ (bulletproof coffee). Za jej rozpropagowaniem stoi Dave Asprey, który po podróży do Azji, gdzie pije siÄ™ herbatÄ™ z dodatkiem masÅ‚a, przygotowaÅ‚ podobnie kawÄ™. ZaletÄ… takiej kawy jest wzrost energii – z jednej strony kofeina, z drugiej Å‚atwo przyswajalne, zdrowe tÅ‚uszcze. Podobno hamuje również Å‚aknienie. Dla mnie to kulinarna ciekawostka i smaczne połączenie. Z opcji kaw bez mleka, ta (poza espresso) smakuje mi najbardziej. A to dziÄ™ki lekko kokosowemu smakowi (koniecznie musicie do tego użyć dobrej jakoÅ›ci oleju, nierafinowanego). Nie traktujÄ™ jednak tej kawy jako alternatywy Å›niadania, zdecydowanie wolÄ™ zjeść peÅ‚nowartoÅ›ciowy posiÅ‚ek. W ciÄ…gu dnia taka kawa to jednak niezÅ‚y kop i traktujÄ™ jako deser. I jak wszystko, z umiarem :)
Składniki (na 1 porcję):
- 2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy (dobrej jakości, darujcie sobie rozpuszczalną)
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- 1 łyżeczka oleju nierafinowanego oleju kokosowego (ważne, aby olej był niefiltrowany, najwyższej jakości o smaku kokosa)
- opcjonalnie szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Zaparz filiżankę kawy w ulubiony sposób (kawiarka, dripper lub ekspres).
- Zmiksuj w blenderze gorąca kawę z klarowanym masłem i olejem kokosowym do połączenia składników (rozpuszczenia tłuszczy).
A tu kuloodporna kawa wg Dave’a Asprey’a:
5 komentarzy
Oliwia says:
Pyszna musi być ta kawa. Muszę się przyznać, że pierwszy raz spotkałam się z kawą z maslem i olejem kokosowym. Jeśli rzeczywiście hamuje łaknienie to muszę wypróbować! :)
Grammar says:
Lekko kokosowemu… smaku? :) Oczko wypadÅ‚o temu misiu.
Agata says:
ups. już poprawione
Nela says:
Kobieto… MasÅ‚o nie jest dla ludzi dbajacych o liniÄ™. Z tego wzglÄ™du, że maslo ma wysokÄ… zawartość tÅ‚uszczów nasyconych a wiÄ™c tych zÅ‚ych!
Agata says:
DziÄ™kujemy za komentarz. ProponujÄ™ czytać ze zrozumieniem i zagłębić temat u źródÅ‚a, choćby u wspomnianego Daviva Aspreya. Kawa ta hamuje Å‚aknienie, wiÄ™c ma coraz wiÄ™cej zwolenników wÅ›ród osób odchudzajÄ…cych siÄ™. JeÅ›li chodzi o masÅ‚o, gÅ‚osy jak zwykle sÄ… podzielone. To prawda, że zawiera głównie kwasy tÅ‚uszczowe nasycone, ale sÄ… to lekkostrawne, Å›rednio- i krótkoÅ‚aÅ„cuchowe kwasy tÅ‚uszczowe. „Nie wymagajÄ… one emulgacji i soli żółciowych do trawienia, dziÄ™ki czemu nie obciążajÄ… wÄ…troby. Ponadto masÅ‚o jest dobrym źródÅ‚em witaminy D (która wystÄ™puje w żywnoÅ›ci w bardzo niewielkich iloÅ›ciach) oraz witaminy A.” (źródÅ‚o:http://www.mojdietetyk.pl). Nikogo nie namawiam do picia tej kawy (ani do jedzenie masÅ‚a, które używam i używać bÄ™dÄ™), swoje zdanie na jej temat wyraziÅ‚am również w tekÅ›cie. Å»yczÄ™ nieco dystansu i miÅ‚ego dnia!