
Śniadanie dla mnie nieodzownie kojarzy się z jajkiem. To rzecz, za która tęsknię najbardziej, gdy wracam z dalekich podróży. Zazwyczaj jem jajko na miękko, gdy potrzebuję dużo energii wówczas decyduję się na sadzone na bekonie, gdy mam więcej czasu to decyduję się na jajko w koszulce lub na jajko zapiekane w awokado. Omlety też uwielbiam, choć preferuję na słodko jako deser :) Puszysty omlet z serem pleśniowym gruszką i orzechami też trafia na mój śniadaniowy talerz.
Tym razem skusiÅ‚am siÄ™ na jajka zapiekane w pieczarkach portobello. WymagajÄ… trochÄ™ precyzji, by biaÅ‚ko nie wypÅ‚ynęło i nieco cierpliwoÅ›ci, by biaÅ‚ko siÄ™ Å›cięło. Na spód daÅ‚am posiekanÄ… natkÄ™ wymieszanÄ… z oliwÄ… (możecie zrobić pesto pietruszkowe) i kilka plasterków koziego sera. Wierzch wieÅ„czy jajko – jak dla mnie wystarczajÄ…co dobre połączenie. Do tego oczywiÅ›cie chrupiÄ…ce rzodkiewki, na które rozpoczÄ…Å‚ siÄ™ już sezon. Wiosna w peÅ‚ni, przynajmniej na talerzu ;)
- 2 pieczarki portobello
- 2 jajka (lepiej mniejsze, moje były nieco za duże)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
- 4 plasterki wędzonego sera koziego (lub innego dowolnego, jaki macie akurat w lodówce)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Pieczarki wytrzyj wilgotną ściereczką (lub wilgotnym ręcznikiem papierowym), obetnij nóżki, posmaruj olejem i umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz 10 minut.
- Posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z oliwą i solą, posmaruj pieczarki. Do każdego kapelusza daj po 2 plasterki sera.
- Na wierzch wbij po jajku do każdej pieczarki portobello, posól.
- Piecz w piekarniku do momentu, aż jajko się zetnie.
- Jajka zapiekane w pieczarkach portobello podawaj posypane natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
3 komentarze
Kasia says:
Oooooo…
Bardzo smacznie!
Dziecki odmawaja grzybów, ale ja chętnie!
:)
Agata says:
Dzieciom można upiec w wydrążonym pomidorze lub w papryce :)
Patryk Jagodziński says:
Ostatnio pierwszy raz kupiłem pieczarki portabello i nie wiedziałem co mogę z nimi zrobić. Są dużo większe i bardziej suche niż zwykłe pieczarki. Trafiłem na ten przepis i jestem bardzo zadowolony. Wyszło pysznie ;p