Ciasto z owocami to nieodłączny element lata. czy to drożdżowe, czy tarty, czy najprostsze – ucierane. To ciasto powstało pod wpływem chwili, gdyż zostały mi białka po zrobieniu cytrynowego deseru z mascarpone. Nie lubię wywalać jedzenia, więc wykorzystałam to, co miałam i wyszło puszyste, lekkie ciasto. Takie w sam raz do porannej kawy. Skórka z cytryny delikatnie przełamuje maślany smak, dlatego nie zapomnijcie jej dodać.

Użyłam owoce, które akurat miałam: borówki, maliny, jeżyny. Dajcie te, które macie i które lubicie. Ze śliwkami (lub morelami) będzie na pewno równie dobre.

Składniki (na keksówkę 10×20):

  • 3 białka
  • 120 ml mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na wierzch:

  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka malin
  • 1 łyżka jeżyn
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 °C.
  2. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Borówki umyj, osusz i oprósz mąką (aby owoce nie spadły na dno ciasta)
  4. Białka wymieszaj trzepaczką z mlekiem.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, skórkę z cytryny i masło.
  6. Dodaj białka z mlekiem i utrzyj wszystko mikserem.
  7. Ciasto przelej do keksówki, na wierzch wyłóż owoce.
  8. Piecz ok. 45 minut (sprawdź wykałaczką, czy w środku ciasto jest już suche).
  9. Wystudź ciasto na metalowej kratce (używam tej z piekarnika). Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    16 komentarzy

  1. Jola says:

    Chciałam tylko napisać, że przepis jest troszkę nie dokładny, miałam wątpliwości w trakcie, zobaczymy czy wyjdzie. Np. jak bardzo ubić białka, ubijały by się łatwiej z dodatkiem cukru, i też o to masło ;)

    • Agata says:

      Białka tylko mieszamy trzepaczką / rózgą razem z mlekiem, nie ubijamy ich (z mlekiem byłoby to bardzo trudne), w przepisie nigdzie nie ma słowa o ubijaniu białek.
      Gdyby trzeba było rozpuścić masło, byłoby o tym w przepisie ;)

  2. Sylwia says:

    Bardzo dobry przepis. Upiekłam w większej keksowce 10 x 24 cm. Doprecyzowała bym, że masło ma być roztopione, bo miałam chwilę zawahania :)

  3. Joanna says:

    Witam, mam mrożone maliny – czy przed wyłożeniem na ciasto należy je rozmrozić ? Czy należy je obtoczyć w mące jak borówki?
    Pozdrawiam świątecznie!