
Szkoła gotowania powinna być na liście prezentów ślubnych. Pojawić się na urodzinach tych, co przypalają nawet wodę w czajniku. I tych, co nie mają kłopotu z barszczem, ale nie jakoś nie wychodzi im składnie krokietów. To świetny kulinarny podręcznik, jedna z najlepszych książek pokazujących, jak się je w polskim stylu.
Marek Åebkowski wie z czym jego czytelnik może mieć problem, wiÄ™c na każdej stronie podsuwa wÅ‚aÅ›ciwe rozwiÄ…zania. Na koncie autora jest okoÅ‚o 1oo książek kulinarnych i rekordowe wydania ich w 5 milionach egzemplarzy. DostaÅ‚ nawet kulinarnego Oskara.
Szkoła Gotowania to odświeżona wersja podręcznika sprzed 20 lat. Autor jest kucharzem mocno zaangażowanym w promocje polskiej kuchni i bardzo z jej dań dumny. Śledzi zmiany, więc do nowego wydania wprowadza przepisy, które pojawiły się całkiem niedawno na naszych stołach.Są batatny, karczochy czy awokado. Te tradycyjne za to rozkłada na czynniki pierwsze. Jajko smażone wykonane według Jego instrukcji nie ma prawa się nie udać. Opis jest tak precyzyjny, że zrozumie go nawet ten, co do tej pory miał kłopot z oddzieleniem żółtka od białka.
W książce jest 6 rozdziałów z tradycyjnym podziaÅ‚em na Å›niadania, obiady czy podwieczorki. SÄ… też pomysÅ‚y na uroczystoÅ›ci domowe, potrawy Å›wiÄ…teczne i te serwowane na dworze. PeÅ‚en pakiet i troska o detale. W Szkole gotowania zobaczyć można, jak porcjować miÄ™so, lepić rozmaite rodzaje pierogów, skÅ‚adać w różnych formach naleÅ›niki czy suszyć grzyby. Marek Åebkowski odpowiada na wszystkie pytania, które pojawiajÄ… siÄ™ na poszczególnych etapach gotowania. Robi to z wdziÄ™kiem, bez moralizatorskiego tonu.
SzkoÅ‚a Gotowania uÅ›wiadamia, że mamy siÄ™ czym chwalić. Kolejne strony, a jest ich łącznie prawie pół tysiÄ…ca przywoÅ‚ujÄ… wspomnienia z babcinych spiżarnii i rodzinnych kuchni. Na stole mazurek, schab ze Å›liwkami czy kndele. Same pysznoÅ›ci, które warto nauczyć siÄ™ robić. W Szkole Gotowania Marka Åebkowskiego bÄ™dzie to przyjemnoÅ›ciÄ….
Książka do kupienia w internetowej księgarni BookMaster
SzkoÅ‚a Gotowania Marka Åebkowskiego
Kuchnia Polska
Marek Åebkowski
Wydawnictwo Publicat, 2017 rok