Agata przygotowała obfity poradnik w sprawie wykorzystania białek i żółtek, które zostają po wielkanocnych wypiekach. Jeśli brakuje Wam na nie pomysłu, zerknijcie koniecznie do obu tekstów. Jest tam ponad smacznych 30 propozycji. Ja dołączam przepis na ostatnią chwilę – wielkanocne bezowe babeczki.

 

Deser powstał po upieczniu tarty limonkowej, którą na potrzeby wielkanocnego domowego marketingu nazwałam mazurkiem. Sami zdecydujcie, jak chcecie udekorować bezy. Ja podaję je z kremem czekoladowym, bo chciałam wykorzystać resztę śmietany, jaką miałam w lodówce.  Słodki deser lubi kwaśne konfitury, pestki grantu, liście miety czy mus bazyliowy.

Składniki:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

do dekoracji

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • kolorowe posypki

Białka ubić z solą na sztywną masę. Pod koniec ubijania, gdy piana będzie już sztywna, dodawać partaimi cukier-łyżka po łyżce, tak by dobrze rozpuścił się w masie. Do ubitych białek wsypać mąkę i wlać sok z cytryny, delikatnie wmnieszać do piany.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Łyżką nakładać porcje bezy.  Piekarnik nagrzać do 150 stopni.Wstawić bezy i piec przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i suszyć bezy przez godzinę. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Krem czekoladowy:

Śmietanę przelać do garnka. Podgrzać, a do gorącej wsypać posiekaną czekoladę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać, tak by czekolada całkowicie się rozpuściła. Krem zostawić do ostygnięcia, a potem schłodzić w lodówce przez  2-3 godziny, Gdy masa zgęstnienie ubić ją mikserem na puszysty krem. Kremem dekorować bezy.


DeseryWielkanoc
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response