
Gdy zobaczyÅ‚am na instastories Water&Wine, jak MichaÅ‚ wypieka chaÅ‚ki (w iloÅ›ciach hurtowych ;)) wiedziaÅ‚am, że nic mnie nie powstrzyma przed ich zrobieniem. Wielokrotnie już pisaÅ‚am, że drożdżowe to mój ulubiony rodzaj ciasta. Na samÄ… myÅ›l zaczynam siÄ™ uÅ›miechać. Numerem jeden jest dla mnie maÅ›lana brioszka (brioche). Z podobnego ciasta planowaÅ‚am upiec chaÅ‚ki, aby byÅ‚y mocno maÅ›lane. Tym razem jednak poszÅ‚am w klasykÄ™, zaczerpnęłam wiedzÄ™ od Jeffrey’a Hamelmana i upiekÅ‚am chaÅ‚kÄ™ na żółtkach, jajkach i oleju. Zamiast mleka woda.
Chałka jest lekko słonawa, puszysta, a ciasto drożdżowe delikatnie się listkuje. Widziałam, że Michał zaplata chałki z 4 części. Podjęłam wyzwanie i zaplotłam na 2 sposoby. Jak na pierwszy raz uważam, że wyszło nieźle i zapewniam, że nie jest to mocno trudne. Po opublikowania na fb, nasza czytelniczka podesłała mi link do tutoriali zaplatania chałek. Chętnych do nauki odsyłam tutaj.
Chałka jest pyszna nawet po kilku dniach. Jeśli jest już czerstwa, można nadać jej drugie życie, o czym napiszę Wam już wkrótce :) Dlatego proszę nie wyrzucajcie jej!
Do tej pory wyjazdy do Water&Wine utożsamiałam z pysznym chlebem (który także dostawałam na wynos).
Michał Krzysiak przy wypieku chleba, poniżej świeżo upieczony chleb, jeden z lepszych jakie jadłam.
Teraz po cichu liczę, że przy kolejnej wizycie dane mi będzie spróbować chałki. Chałka z masłem to smak, za który jestem w stanie zrobić wiele :)
Składniki (na 2 duże chałki):
- 350g mÄ…ki chlebowej (typ 650)
- 350g mÄ…ki pszennej (typ 550)
- 225g wody (letniej, nie może być gorąca, aby nie zabić drożdży)
- 7g suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka (zobacz co zrobić z białkami)
- 2 jajka
- 53g oleju
- 10g soli
do posmarowania wierzchu:
- 1 małe jajko
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Wyrób ciasto, najlepiej przy pomocy miksera (używam miksera planetarnego, ciasto wyrabiam na 2-3 prędkości przez co najmniej 5 minut. Można użyć miksera ręcznego z końcówkami haki). Ciasto będzie nieco sztywne (nie takie miękkie, delikatnie jak na brioche).
- Miskę przykryj folią i zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 2 godziny. W połowie tego czasu należy je odgazować (delikatnie wycisnąć pęcherzyki powietrza).
- Ciasto podziel na pół. KażdÄ… połówkÄ™ przekrój na 4 (lub 2 – czytaj dalej) części i uformuj waÅ‚ki. Przykryj Å›ciereczkÄ… i zostaw na 10 minut. Po tym czasie lekko rozciÄ…gnij i zapleć chaÅ‚kÄ™. Ja zaplataÅ‚am wg tego sposobu (na zdjÄ™ciu chaÅ‚ka po lewej stronie, po prawej stronie chaÅ‚ka zaplatana jest w ten sposób), tylko że miaÅ‚am 4 waÅ‚ki. Z dwoma poczÄ…tek wydaje siÄ™ jeszcze Å‚atwiejszy.
- Przykryj chałki lnianą ściereczką i zostaw do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni
- Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj za pomocą pędzelka (jeśli nie masz, możesz zrobić to za pomocą wacika lub ręcznika papierowego) chałki.
- Piecz chałki w nagrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 25 minut.
- Po upieczeniu wyciągnij chałki i ostudź na metalowej kratce. Oczywiście nie czekałam i od razu odkroiłam kawałek, by zjeść z masłem.
2 komentarze
Agata says:
ChaÅ‚ka piÄ™kna! WyszÅ‚a mi ostatnio podobnie. Jedyne co, to chciaÅ‚abym, żeby ona siÄ™ bardziej „ciÄ…gnęłaâ€- wiesz może jak to spowodować:)? No i ten chleb ze zdjÄ™cia – przepis!!!! :) Szukam przepisu na taki chleb wÅ‚aÅ›nie i jak narazie nie znalazÅ‚am:)
Agata says:
„ciÄ…gnęła”, czyli listkowaÅ‚a? Domniemam, że o to chodzi ;) Na listkowanie dobrze wpÅ‚ywajÄ… 2 rzeczy:
1) długie, powolne wyrabianie ciasta. Czyli jeśli mikserem to na bardzo niskich obrotach (u mnie 2 z 10), dość długo. Zawsze na koniec i tak wyrabiam ręką by oddać ciepło dłoni.
2) odpowiednie roÅ›niÄ™cie – lepiej, jeÅ›li ciasto roÅ›nie dÅ‚użej, a w chÅ‚odzie. Zdecydowanie polecam wyrastanie ciasta przez noc w lodówce. Po wyciÄ…gniÄ™ciu trzeba poczekać, aż osiÄ…gnie temperaturÄ™ pokojowÄ… i wówczas formować i piec. ZauważyÅ‚am, że przy brioszce ten sposób zdecydowanie lepiej siÄ™ sprawdza, ciasto jest delikatniejsze. A sam sposób wygodniejszy, bo rano możesz mieć ciepÅ‚e pieczywo i poÅ‚owÄ™ mniej roboty ;)
Chleb jest mistrzowski, nie mam na niego przepisu :( Wiem tylko tyle, że jest na zakwasie. Z chlebem też kombinujÄ™, tzn. wracam po dÅ‚uuuugiej przerwie do pieczenia i na razie wciąż nie to ;) Tzn. pyszny, ale nie ta struktura – jestem bezwzglÄ™dna.