Nie wyobrażam sobie kuchni bez blendera. korzystam z niego do robienia m.in. koktajli, pesto, past do chleba, majonezu, panierek do warzyw, ryb i mięs, kruszenia lodu, zup. Na rynku jest dostępnych wiele modeli blenderów ręcznych. Na pierwszy rzut oka różnią się od siebie kolorem, kształtem i ceną. Czym zatem się kierować przy wyborze blendera?

Parametry, które wg mnie zdecydowanie warto wziąć pod uwagę:

Moc blendera

Moc blenderów zaczyna się już od 200 W. Im większa moc blendera, tym lepiej poradzi sobie z trudniejszymi zadaniami i twardszymi składnikami. Również im większa moc, tym dłużej blender będzie mógł pracować bez przerwy. To bardzo ważne i w ten sposób zminimalizujecie jego możliwość przegrzania i w ekefcie spalenia. Polecam blendery o mocy min. 700W. Świetnym rozwiązaniem będzie blender polskiej marki Kernau Perfect o mocy 900W. Radzi sobie z koktajlami z surowych warzyw, np. na bazie świeżego buraka czy imbiru. 900W wystarczy również, aby zrobić domowe masło orzechowe.

Regulacja mocy

Funkcja jest niezwykle użyteczna. JeÅ›li macie duży garnek zupy, lepiej zacząć jÄ… miksować powoli, aby uniknąć jej rozpryÅ›niÄ™cia po caÅ‚ej kuchni. MaÅ‚a moc przydaje siÄ™ również, gdy gotujecie z dziećmi, które pod WaszÄ… kontrolÄ… np.ubijajÄ… biaÅ‚ka trzepaczkÄ…. Tak jest zdecydowanie bezpieczniej. 

Im wyższa moc, tym uzyskacie bardziej kremową konsystencję blendowanych potraw. Na wysokiej mocy można też rozdrabniać twarde żółte sery, robić bułkę tartą, siekać orzechy czy marchewkę. Blender Kernau Perfect o mocy 900W ma aż 20 programów.

Możliwość kruszenia lodu

Kto z Was nie marzy czasem o pysznym koktajlu na kruszonym lodzie? albo kawie mrożonej? Ta funkcja się bardzo przydaje i jest dostępna w blenderach o dużej mocy (zwykle min. 750W). Wystarczy włożyć kostki lodu do pojemnika i rozdrabniać, dociskając końcówką każdą kostkę z osobna. Bez problemu radzi z tym sobie blender polskiej marki Kernau Perfect o mocy 900W.

Funkcja turbo (Turbo Rotation)

Maksymalne ustawienie obrotów silnika. Funkcja uruchamiana za pomocÄ… przycisku, szybko i dokÅ‚adnie rozdrobni nawet najtwardsze produkty, dziÄ™ki czemu uzyskacie gÅ‚adkÄ… konsystencjÄ™. 

Końcówka miksująca ze stali nierdzewnej

Zmieli ciepÅ‚e i zimne produkty. Stal nierdzewna zapewnia o trwaÅ‚oÅ›ci i wytrzymaÅ‚oÅ›ci blendera. plastikowych koÅ„cówek odradzam zdecydowanie: majÄ… mniejszÄ… wytrzymaÅ‚ość, ulegajÄ… przebarwieniu i uniemożliwiajÄ… miksowanie gorÄ…cych potraw. 

Dodatkowe przystawki:

Siekacz – pojemnik do rozdrabniania

Można rozdrobnić nim warzywa i  miÄ™so. Åšwietnie sieka cebulÄ™. Używam również do rozdrobnienia grzanek, gdy przygotowujÄ™ wÅ‚asnÄ… panierkÄ™ do miÄ™s. Przyda siÄ™ również do rozdrobnienia ciasteczek, by po połączeniu z masÅ‚em, przygotować szybki spód do tarty czy sernika.

Trzepaczka

Na co dzień korzystam z miksera planetarnego. Trzepaczka jednak świetnie się przydaje, gdy potrzebujecie ubić niewielką ilość. Zwykle używam jej, gdy robię omlet z dwóch jajek lub ubijam małą śmietanę do deseru. Z dużą mocą blendera zrobicie to szybko i nie będziecie mieć dużo zmywania.


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Zuska says:

    Ja też mam dwa rodzaje blendera(Brauna) w domu i stosuję obydwa zamiennie, w zależności od potrzeb i rodzaju przygotowywanych posiłków. Moim zdaniem to niezbędny sprzęt w każdej kuchni :)