Poznałam go w Barcelonie. Przyciągnął moją uwagę tym, co ma na wierzchu. Gdy podziwiałam jego lśniące oblicze ukryte za szybą chłodziarki,  nie potrafiłam odgadnąć, co kryje się pod karmelową skorupą.  Wracałam do niego każdego dnia, bo szybko przekonałam się, że poznawanie drugiego dna tego deseru, jest najprzyjemniejsze.   I świadomość, że można go zrobić błyskawicznie w domowych warunkach. W sklepach są specjalne zestawy do przygotowania  tego  kremu. Mają opalarkę karmelizującą cukier.  Ja ją stosuję, ale wiem też, że można    poradzić sobie  bez niej.

Składniki:

  • 6 żółtek
  • mała śmietana 30% lub 36%
  • 80 g cukru białego
  • 100 g cukru brązowego
  • laska wanilii (nie dodawać cukru waniliowego ani olejku, ewentualnie ekstrakt z wanilii)

Śmietanę przelać do garnka, podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać wydrążone ziarna wanilii i pozostałą jej część. Mieszać delikatnie, wsypywać powoli biały cukier. Nie zagotowywać. Zostawić na 5 minut,potem wyjąć wanilię. Å»ółtka zmiksować, ale nie na puszystą masę.    Następnie bardzo wolno połączyć ze śmietaną. Wymieszać delikatnie, bo krem  ma być lekki.     Przelać do żaroodpornych foremek. Piec 50 min w temperaturze 110 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić i wstawić na minimum  6 godzin do lodówki. Przed podaniem każdą foremkę posypać brązowym cukrem. Za pomocą opalarki karmelizować. W przypadku jej braku, wstawić foremki na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Trzeba dopilnować, by cukier się roztopił. Podawać schłodzone. Latem można udekorować świeżymi malinami.


DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    6 komentarzy

  1. Alina Groblicka says:

    Dzien dobry!
    Ile ml ma mala smietana? Nie mieszkam w Polsce i chociaz gotuje i pieke, to nie wiem ile mam dodac smietany. Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.
    Pozdrawiam i zycze wesolych Swiat Wielkanocnych!
    Alina

  2. Kasia says:

    Ja niestety zrobiłam to samo, dodałam mały kubeczek śmietanki… mała śmietanka to 200ml.. Powinno to być ujęte w przepisie, że ma być 500ml

  3. Lena says:

    Przepis pt domyśl się.
    Nie są podane żadne wielkości czy to śmietanki, czy ile ml wlewać mikstury na jedną porcję…. Wiele nieścisłości. Nie polecę i nie skorzystam już z tego bloga .

  4. Lena says:

    Przepis pt domyśl się.
    Nie są podane żadne wielkości czy to śmietank i czy ile ml wlewać mikstury na jedną porcję…. Wiele ni.eścisłości. Nie polecę i nie skorzystam już z tego bloga .