Ten przepis wpadÅ‚ mi od razu w oko w książce Jamie’go Olivera „Każdy może gotować”. Jest to pomysÅ‚ na ekspresowy, bardzo smaczny obiad i podanie ryby w nieco inny sposób.

Składniki:

  • 400g filetu z pstrÄ…ga ze skórÄ…
  • 2 Å‚yżeczki musztardy – ja daÅ‚am francuskÄ…, w oryginale jest dijon
  • 2 garÅ›cie pÅ‚atków owsianych
  • oliwa
  • sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć, podzielić na dwie części i przyprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć filety. Do płatków owsianych dodać trochę oliwy, zamieszać.

Każdy filet posmarować łyżeczką musztardy a następnie nałożyć płatki owsiane o docisnąć mocno dłonią. Z wierzchu polać oliwą.

 

Piec w piekarniku na najwyższym poziomie przy włączonym grillu przez ok. 10-15 minut, aż płatki się trochę przyrumienią. W środku ryba pozostanie miękka i wilgotna.


Dania główneRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze