Chciałam sobie kupić drożdżówkę w ulubionej piekarnii. Okazało się, że popołudnie jest złą porą na takie zachcianki, półki były już puste. W domu sprawdziłam tylko, czy mam wszystkie składniki i błyskawicznie upiekłam swoje bułki. Są mięciutkie, puszyste, pachną wanilią i słodyczą rodzynek, ale można  zrobić je też z żurawiną, suszoną śliwką albo różnanym nadzieniem. Ja wybrałam najprostsze rozwiązanie. Bułki idealnie nadają się na majowy piknik. Nawet następnego dnia są nie tracą swojej puszystości. Można je zresztą chwilę podgrzać i podawać na ciepło.

Składniki:

na 12 sztuk

  • pół kg mÄ…ki
  • 80 g masÅ‚a
  • 20 g  świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru – można dodać wiÄ™cej, jeÅ›li lubi siÄ™ bardzo sÅ‚odkie
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania
  • Å‚yżka ekstraktu z wanilii
  • rodzynki – paczka

MasÅ‚o roztopić dodać do niego mleko, podgrzać chwilÄ™, nie gotować. Kilkoma Å‚yżeczkami mieszkanki zalać pokruszone drożdże i dobrze rozmieszać, tak by sie rozpuÅ›ciÅ‚y. Do masÅ‚a i mleka, zdjÄ™tego już z kuchenki, dodać ekstrakt z wanilii, sól i cukier. Wymieszać i caÅ‚ość wlać do miski z mÄ…kÄ…. Dodać rozpuszczone drożdże i dobrze wyrobić ciasto. JeÅ›li jest zbyt lejÄ…ce, dodać mÄ…ki. Gdy ciasto z Å‚atwoÅ›cią odchodzi od miski przykryć je siereczkÄ…  i odstawić na co najmniej godzinÄ™. Musi podwoić objÄ™tość. Do wyroÅ›niÄ™tego ciasta dodać rodzynki lub inne owoce. Wymieszać delikatnie i formować  kulki – nieco mniejsze niż pięść. KażdÄ… umieÅ›cić na blaszce posypanej mÄ…kÄ…. Posmarować buÅ‚ki jajkiem wymieszanym z odrobinÄ… mleka. Przed wÅ‚ożeniem do piekarnika poczekać aż buÅ‚ki ponownie wyrosnÄ… – jakieÅ› pół godziny. Piec przez 15  w 210 stopniach.

Trzeba kontrolować kolor skórki, ma być zarumieniona.

Zapisz

Zapisz


PieczywoPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze