Kurki najchÄ™tniej kupujÄ™ w podróży od ludzi stojÄ…cych przy samym  lesie. Każdego dnia pojawiajÄ… się ze Å›wieżą porcjÄ… grzybów. Zawsze dajÄ™ siÄ™ namówić na wiÄ™kszÄ… porcjÄ™ niż planowaÅ‚am. Nigdy nie żaÅ‚ujÄ™, bo sezon trwa tak krótko, że żal go nie wykorzystać – nawet w nadmiarze. Kurki sÄ… fantastycznym dodatkiem do miÄ™s, makaronu czy jajek. Tutaj propozycja połączenia z soczystymi polÄ™dwiczkami.

Składniki:

  • 2 polÄ™dwiczki wieprzowe
  • kilka plastrów boczku
  • Å›mietana co najmniej 18%
  • 5 Å‚yżek masÅ‚a – do sosu i polÄ™dwiczek
  • 40 dag kurek
  • zielona pietruszka
  • szalotka ewentualnie zwykÅ‚a biaÅ‚a cebula
  • 2 Å‚yżki oliwy
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki
  • sól
  • pieprz

Polędwiczki pokroić na plastry. Każdy obtoczyć w mące i podsmażyć po minucie z każdej strony na maśle. Ostudzić, posolić, dodać pieprzu  i poszczególne plastry obwinąć kawałkami boczku. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać oliwą i piec około 15 minut.

Sos:

Szalotkę zarumienić na maśle, dodać kurki,pieprz i sól,  mieszać intensywnie i dusić co najmniej 10 minut. Dodać pietruszkę i śmietanę. Wymieszać dobrze i 2-3 minuty zostawić na patelni, żeby śmietana nieco odparowała.


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected