
Kurki najchÄ™tniej kupujÄ™ w podróży od ludzi stojÄ…cych przy samym  lesie. Każdego dnia pojawiajÄ… się ze Å›wieżą porcjÄ… grzybów. Zawsze dajÄ™ siÄ™ namówić na wiÄ™kszÄ… porcjÄ™ niż planowaÅ‚am. Nigdy nie żaÅ‚ujÄ™, bo sezon trwa tak krótko, że żal go nie wykorzystać – nawet w nadmiarze. Kurki sÄ… fantastycznym dodatkiem do miÄ™s, makaronu czy jajek. Tutaj propozycja połączenia z soczystymi polÄ™dwiczkami.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- kilka plastrów boczku
- śmietana co najmniej 18%
- 5 Å‚yżek masÅ‚a – do sosu i polÄ™dwiczek
- 40Â dag kurek
- zielona pietruszka
- szalotka ewentualnie zwykła biała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Polędwiczki pokroić na plastry. Każdy obtoczyć w mące i podsmażyć po minucie z każdej strony na maśle. Ostudzić, posolić, dodać pieprzu  i poszczególne plastry obwinąć kawałkami boczku. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać oliwą i piec około 15 minut.
Sos:
Szalotkę zarumienić na maśle, dodać kurki,pieprz i sól,  mieszać intensywnie i dusić co najmniej 10 minut. Dodać pietruszkę i śmietanę. Wymieszać dobrze i 2-3 minuty zostawić na patelni, żeby śmietana nieco odparowała.