Polędwiczki z kurkami to danie ekspresowe. Tym razem zamiast pospolitych ziół i dodatków, z lawendą… i to nie z kwiatkami (o co moglibyście mnie posądzać ;) a z liśćmi. Kupując bukiet lawendy , kupiłam dodatkowo pęczek samych liści, gdyż sprzedawczyni oświeciła mnie, że to świetny dodatek do mięs. Nie myliła się, dodanie niewielkiej ilości sprawia, że mięso smakuje całkiem inaczej. Nie przesadźcie jednak z ilością, gdyż może wówczas zdominować całkowicie danie.
Polędwica przygotowywana w całości jest gwarantem na to, aby mięso nie było zbyt wysuszone. Chrupiące liście szałwii i kwiaty cukinii to dodatek, który mogłabym jeść na okrągło :)
Składniki:
- polędwica wieprzowa, ok 400-500g
- łyżeczka świeżych liści lawendy
- 1 łyżka oliwy
- 200 g kurek
- 2 łyżki masła
- liście szałwii, kwiaty cukinii
tempura:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- bardzo zimna woda gazowana
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę umyj, odkrój błony i wysusz papierowym ręcznikiem.
- Natrzyj polędwiczkę solą, oliwą i obłóż liśćmi lawendy – zostaw na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotuj kurki: oczyść, umyj i dokładnie osusz, a następnie w całości podduś na maśle.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż polędwiczkę, po kilka minut z każdej strony.
- Przełóż polędwiczkę do naoliwionego naczynia do zapiekania i polej delikatnie oliwą.
- Piecz 15-20 minut. W tym czasie przygotuj tempurę: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodając tyle wody, aby otrzymać konsystencję ciasta naleśnikowego
- Wyjmij polędwiczkę z piekarnika i zostaw na ok. 5 minut, aby odpoczęła.
- na patelni rozgrzej olej. Maczaj liście szałwii i kwiaty cukinii w tempurze i smaż chwilę z każdej strony.
- Pokrój polędwiczkę. Polędwiczkę wieprzową podawaj z kurkami na maśle, ze smażoną szałwią i kwiatami cukinii w tempurze. Całość możesz delikatnie (jak przesadzisz, poczujesz smak mydła ;)) posypać kwiatkami lawendy.
1 Response
rafał says:
Kurki :D to jest właśnie to co idealnie się łączy z polędwiczkami, ostatnio jadłem z borowikami i też było ok, pozdrawiam i dzięki za przepis