Roladki z polędwicy nadziewane kurkami

Uwielbiam kurki!  Zwykle jem je w sosie śmietanowym, zarówno z makaronem, jak i z polędwiczkami. Tym razem w wersji bez śmietany, za to bardziej wykwintnej – w formie rolady. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane. Jeśli chcecie mieć pewność, że nadzienie Wam nie wyleci, cienko rozbijcie polędwiczkę. Ja wolę mniej rozbitą, dlatego roladę z polędwicy nadziewaną kurkami owijam szynką, aby była szczelna, a mięso pozostało soczyste.

Roladki z polędwicy nadziewane kurkami

Roladki z polędwicy przed podaniem posyp natką pietruszki.

Roladki z polędwicy nadziewane kurkami

Składniki (dla 3 osób – 9 roladek):

  • 1 polędwica wieprzowa, ok. 500g
  • 250 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 cebula
  • 100g plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej lub boczku

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę natnij wzdłuż, nie przecinając do samego końca. Rozbij mięso tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą, by nie uszkodzić mięsa. Mięso posól (niewiele) i popieprz.
  2. Kurki dokładnie oczyść i osusz. Pokrój drobno.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wrzuć cebulę i kurki – smaż ok. 10 minut.
  5. Po usmażeniu, dodaj do kurek posiekaną pietruszkę, posól do smaku.
  6. Rozłóż folię aluminiową, ułóż plastry szynki tak, aby nachodziły na siebie. Na plastry szynki połóż przy krawędzi rozbitą polędwiczkę, połóż na niej ostudzone podsmażone kurki (ja dałam trochę za dużo ;) ).
  7. Przy pomocy folii aluminiowej zwijaj dość ciasno roladę. Szynka pozwoli zakryć ew. dziury i sprawi, że nadzienie nie wyleci. Usuń folię.
  8. Tak przygotowaną polędwiczkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 30 minut.
  9. Po upieczeniu odczekaj ok. 5 minut, po czym pokrój w ukośne plastry (wyszło mi 9 roladek).
  10. Roladki z polędwicy nadziewane kurkami podawaj z ziemniakami i sałatką z cukinii.

Roladki z polędwicy nadziewane kurkami

Roladki z polędwicy nadziewane kurkami

Roladki z polędwicy nadziewane kurkami

 

 


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze