Uwielbiam kurki! Zwykle jem je w sosie śmietanowym, zarówno z makaronem, jak i z polędwiczkami. Tym razem w wersji bez śmietany, za to bardziej wykwintnej – w formie rolady. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane. Jeśli chcecie mieć pewność, że nadzienie Wam nie wyleci, cienko rozbijcie polędwiczkę. Ja wolę mniej rozbitą, dlatego roladę z polędwicy nadziewaną kurkami owijam szynką, aby była szczelna, a mięso pozostało soczyste.
Roladki z polędwicy przed podaniem posyp natką pietruszki.
Składniki (dla 3 osób – 9 roladek):
- 1 polędwica wieprzowa, ok. 500g
- 250 g kurek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 cebula
- 100g plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej lub boczku
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę natnij wzdłuż, nie przecinając do samego końca. Rozbij mięso tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą, by nie uszkodzić mięsa. Mięso posól (niewiele) i popieprz.
- Kurki dokładnie oczyść i osusz. Pokrój drobno.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wrzuć cebulę i kurki – smaż ok. 10 minut.
- Po usmażeniu, dodaj do kurek posiekaną pietruszkę, posól do smaku.
- Rozłóż folię aluminiową, ułóż plastry szynki tak, aby nachodziły na siebie. Na plastry szynki połóż przy krawędzi rozbitą polędwiczkę, połóż na niej ostudzone podsmażone kurki (ja dałam trochę za dużo ;) ).
- Przy pomocy folii aluminiowej zwijaj dość ciasno roladę. Szynka pozwoli zakryć ew. dziury i sprawi, że nadzienie nie wyleci. Usuń folię.
- Tak przygotowaną polędwiczkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 30 minut.
- Po upieczeniu odczekaj ok. 5 minut, po czym pokrój w ukośne plastry (wyszło mi 9 roladek).
- Roladki z polędwicy nadziewane kurkami podawaj z ziemniakami i sałatką z cukinii.
2 komentarze
karmel-itka says:
wow, wow, wow! ale rozkoszne mięsiwo! :]
wpraszam się na obiad.
bernika says:
fantastyczne!!!!!!!!!!!