Jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiego sernika to zdecydowanie mój smak.

Przepis podany został przez leminę na forum cincin.cc, zmodyfikowałam go nieco.

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki wody
  • 20g żelatyny
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 białka ubite na sztywno
  • 300ml śmietanki ubitej na sztywno

Na wierzch galaretka rabarbarowa:

  • 200 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g cukru
  • 250 g rabarbaru
  • 7g żelatyny

Rabarbar umyć, pokroić. Wrzucić do garnka, dodać wodę, sok z cytryny i gotować kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Zmiksować, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać i ostudzić. Żółtka ubić z cukrem i esencja waniliowa na jasny puch. Dodać twarożek oraz zmiksowany rabarbar i ubijać na wolnych obrotach. Następnie dodać ubitą śmietanę oraz ubite białka. Całość wylać do formy (do tortownicy)

Na wierzch dać galaretkę rabarbarową:

Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Zagotować wodę z cukrem i z sokiem z cytryny. Następnie dodać rabarbar i gotować kilka minut. Dodać namoczoną wcześniej żelatynę i wymieszać. Jak zacznie gęstnieć, wylać masę na sernik i całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem

 


Przepisy
Author: Agata

Get Connected