Jeśli używa się gotowego ciasta francuskiego, to przygotowanie tarty trwa naprawdę chwilę. Tym razem kombinacja z łososiem, zrobiona z myślą o pewnej wegetariance.
- 1/3 opakowania ciasta francuskiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka ricotty
- 10 dag wędzonego łososia
- kilka listków świeżej szałwii
- 1/2 białej części pora
- kilka oliwek
Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Białą część pora pokroić w plasterki i zeszklić na maśle do miękkości – wystudzić. Szałwię drobno posiekać. Jogurt wymieszać z ricottą i szałwią. Posmarować masą serową ciasto, zostawiając ok. 1cm marginesu. Położyć pora, plasterki łososia oraz pokrojone w plasterki oliwki.
Piec ok. 15-20 minut.
przed pieczeniem:
po upieczeniu:
7 komentarzy
gordon says:
Smakowala wszystkim- nie tylko Mlodej Wegetariance
mszn says:
A od kiedy wegetarianie jedzą ryby?
Agata says:
MSZN – to chyba dyskusyjne ;) Możliwe, że wskazany przypadek to nie wegetarianizm – osoba ta nie je mięsa, ale je nabiał, jaja i ryby.
pol says:
toz tego nie mozna nazywac tarta!!!
Agata says:
POL – a dlaczego nie? :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarta
pol says:
http://www.kuchniawformie.pl/2011/08/tarta-z-bialym-serem-i-boczkiem/
bo tak wyglada tarta!
Agata says:
Hmm…. a to nie jest quiche? ;) Definicji na tarte i quiche jest od groma i różnice znikome. Dyskusje w tym temacie są mniej więcej w stylu co było pierwsze: jajko czy kura ;) Tarta może być zarówno na cieście kruchym, jak i na francuskim, więc wg mojej teorii oba te przepisy są na tartę. Podobnie jak tarty na słodko, które również można u nas znaleźć.