tarta z łososiem

Jeśli używa się gotowego ciasta francuskiego, to przygotowanie tarty trwa naprawdę chwilę. Tym razem kombinacja z łososiem, zrobiona z myślą o pewnej wegetariance.

tarta z łososiemSkładniki (na 1 tartę):

  • 1/3 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 Å‚yżki jogurtu naturalnego
  • Å‚yżka ricotty
  • 10 dag wÄ™dzonego Å‚ososia
  • kilka listków Å›wieżej szaÅ‚wii
  • 1/2 biaÅ‚ej części pora
  • kilka oliwek

Nagrzać piekarnik do 220 stopni.

Białą część pora pokroić w plasterki i zeszklić na maÅ›le do miÄ™kkoÅ›ci – wystudzić. SzaÅ‚wiÄ™ drobno posiekać. Jogurt wymieszać z ricottÄ… i szaÅ‚wiÄ…. Posmarować masÄ… serowÄ… ciasto, zostawiajÄ…c ok. 1cm marginesu. PoÅ‚ożyć pora, plasterki Å‚ososia oraz pokrojone w plasterki oliwki.

Piec ok. 15-20 minut.

przed pieczeniem:

tarta z łososiem

po upieczeniu:

tarta z łososiem

 

 


Dania głównePrzystawkiRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. Agata says:

    MSZN – to chyba dyskusyjne ;) Możliwe, że wskazany przypadek to nie wegetarianizm – osoba ta nie je miÄ™sa, ale je nabiaÅ‚, jaja i ryby.

  2. Agata says:

    Hmm…. a to nie jest quiche? ;) Definicji na tarte i quiche jest od groma i różnice znikome. Dyskusje w tym temacie sÄ… mniej wiÄ™cej w stylu co byÅ‚o pierwsze: jajko czy kura ;) Tarta może być zarówno na cieÅ›cie kruchym, jak i na francuskim, wiÄ™c wg mojej teorii oba te przepisy sÄ… na tartÄ™. Podobnie jak tarty na sÅ‚odko, które również można u nas znaleźć.