tarta z łososiem

Jeśli używa się gotowego ciasta francuskiego, to przygotowanie tarty trwa naprawdę chwilę. Tym razem kombinacja z łososiem, zrobiona z myślą o pewnej wegetariance.

tarta z łososiemSkładniki (na 1 tartę):

  • 1/3 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka ricotty
  • 10 dag wędzonego łososia
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 1/2 białej części pora
  • kilka oliwek

Nagrzać piekarnik do 220 stopni.

Białą część pora pokroić w plasterki i zeszklić na maśle do miękkości – wystudzić. Szałwię drobno posiekać. Jogurt wymieszać z ricottą i szałwią. Posmarować masą serową ciasto, zostawiając ok. 1cm marginesu. Położyć pora, plasterki łososia oraz pokrojone w plasterki oliwki.

Piec ok. 15-20 minut.

przed pieczeniem:

tarta z łososiem

po upieczeniu:

tarta z łososiem

 

 


Dania głównePrzystawkiRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. Agata says:

    MSZN – to chyba dyskusyjne ;) Możliwe, że wskazany przypadek to nie wegetarianizm – osoba ta nie je mięsa, ale je nabiał, jaja i ryby.

  2. Agata says:

    Hmm…. a to nie jest quiche? ;) Definicji na tarte i quiche jest od groma i różnice znikome. Dyskusje w tym temacie są mniej więcej w stylu co było pierwsze: jajko czy kura ;) Tarta może być zarówno na cieście kruchym, jak i na francuskim, więc wg mojej teorii oba te przepisy są na tartę. Podobnie jak tarty na słodko, które również można u nas znaleźć.