chleb razowy

Po kilku miesiącach przerwy powracam do pieczenia chleba. Zmobilizowałam się, po przejrzeniu nowej książki. Ten przepis po prostu wpadł mi w oczy i wiedziałam od razu, że go upiekę. Do jego wypieku nie potrzeba maszyny, miksera, wystarczy miska, drewniana łyżka, keksówka i piekarnik. Rzeczy niemożliwe stają się czasem możliwe, a pieczenie chleba to naprawdę nic skomplikowanego.

chleb razowy

Składniki:

  • 450 g (4 szklanki) mÄ…ki razowej pszennej lub orkiszowej – daÅ‚am pół na pół
  • 100g pÅ‚atków owsianych
  • Å‚yżeczka soli
  • 20 ml (duża Å‚yżka) suchych drożdży
  • 600 ml ciepÅ‚ej wody (2,5 szklanki)
  • Å‚yżka oleju sÅ‚onecznikowego
  • Å‚yżka miodu

W misce wymieszać suche skÅ‚adniki, w dzbanku mokre i wlać do miski. Wszystko wymieszać drewnianÄ… Å‚yżkÄ…. MiskÄ™ przykryć foliÄ… spożywczÄ… i odstawić w ciepÅ‚e miejsce do wyroÅ›niÄ™cia aż podwoi swojÄ… objÄ™tość (ok. pół godziny). Po tym czasie wszystko raz jeszcze wymieszać aż ciasto powróci do pierwotnej objÄ™toÅ›ci. PrzeÅ‚ożyć ciasto do wyÅ‚ożonej papierem (lub naoliwionej) formy do pieczenia – keksówki i odstawić do ponownego wyroÅ›niÄ™cia na 20-30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni 9lub 170 stopni z termoobiegiem).

Przed włożeniem formy do piekarnika, spryskać go kilkakrotnie wodą. Piec ok. 40-50 minut. Wystudzić na metalowej kratce.

chleb razowy

chleb razowy

Przepis pochodzi z książki „Apetyczna panna Dahl”

chleb razowy


PieczywoPrzepisy
Author: Agata

Get Connected