
To mój pierwszy wegetariański pasztet i już wiem, że nie ostatni. Dynia daje mu łagodność, przyprawy nadają mu charakter, zaś zawartość soczewicy sprawia, że jest sycący. Pasztet z dyni świetnie smakuje z razowym chlebem
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 700g obranej, pokrojonej w kostkÄ™ dyni
- 2 cebule
- 1 zÄ…bek czosnku
- pół łyżeczki curry
- kilka posiekanych liści szałwii
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki tartego imbiru
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 1 kromka chleba razowego
Soczewicę zalać wodą (tak, aby tylko ją przykryć) i zagotować do rozgotowania. Odsączyć i zostawić do ostygnięcia.
W rondlu rozgrzać oliwÄ™ i przesmażyć na niej drobno pokrojonÄ… cebulÄ™, dodać czosnek i curry. Jak cebula zmiÄ™knie, dodać masÅ‚o i pokrojonÄ… w kostkÄ™ dyniÄ™ – caÅ‚ość wymieszać. Podlać trochÄ™ wodÄ… (ok. 50ml) i dusić do miÄ™kkoÅ›ci pod przykryciem (ok. 10 minut, dynia nie ma być caÅ‚kiem rozpadniÄ™ta). Odlać wodÄ™ i wymieszać dyniÄ™ z soczewicÄ…. Doprawić obficie solÄ…, pieprzem, imbirem oraz gaÅ‚kÄ…, dodać posiekanÄ… szaÅ‚wiÄ™ oraz pokruszonÄ… kromkÄ™ chleba (można pominąć i dodać 1 jajko wiÄ™cej, ja wiÄ™cej nie miaÅ‚am, wiÄ™c do zagÄ™szczenia użyÅ‚am kromki). Wbić 3 jajka i caÅ‚ość wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut, aż pasztet się zetnie. Kroić po ostudzeniu.
1 Response
burczymiwbrzuchu says:
Super! U mnie dziś też pierwszy wegetariański pasztet, z cukinią i szpinakiem, próba udana, więc może następnym razem spróbuję właśnie pasztetu z dyni? Pozdrawiam :)