Niewinne – tak określa je w swojej książce apetyczna Panna Dahl. Była modelka, dziś autorka rubryki w The Times i Vouge’u, która z wybiegów przeniosła się do kuchni, poleca ten przysmak na śniadanie. Osłodzone miodem, wymieszane z mąką orkiszową albo razową są rzeczywiście bardzo lekkie, puszyste i przesiąknięte zimowymi przyprawami. Można przy nich – już na własną odpowiedzialność – zgrzeszyć i udekorować je odrobiną bitej  śmietany.

składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej albo razowej
  • 150 g płatków owsianych
  • 1 szklanka startych drobno  gruszek   (może być puree ze słoiczka, takie dla dzieci)
  • 3 gruszki
  • 4 białka
  • 125 ml jogurtu  naturalnego
  • 3/4 szklanki  miodu
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • łyżka cynamonu
  • łyżka imbiru
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka  sody
  • olej do wysmarowania foremek

Obie mąki wymieszać, przesiać do nich proszek do pieczenia i dodać sodę oraz cynamon, imbir i gałkę. Jogurt, miód, starte gruszki wymieszać. 2 gruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Całą przelać do mąki i dobrze wymieszać. Wrzucić rodzynki.  Białka lekko ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Foremki do mufibek wysmarować olejem albo wylozyć papierkami. Wlewać masę do 3/4 wysokości. Pozostałą gruszkę pociąć na cienkie plasterki i każdy ułożyć na wierzchu. Piec 25 minut w temperaturze 160 stopni.

Przepis (z pewnymi moimi modyfikacjami) pochodzi z książki Apetyczna panna Dahl, Sophie Dahl.


MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected