Niewinne – tak określa je w swojej książce apetyczna Panna Dahl. Była modelka, dziś autorka rubryki w The Times i Vouge’u, która z wybiegów przeniosła się do kuchni, poleca ten przysmak na śniadanie. Osłodzone miodem, wymieszane z mąką orkiszową albo razową są rzeczywiście bardzo lekkie, puszyste i przesiąknięte zimowymi przyprawami. Można przy nich – już na własną odpowiedzialność – zgrzeszyć i udekorować je odrobiną bitej śmietany.
składniki:
- 150 g mąki orkiszowej albo razowej
- 150 g płatków owsianych
- 1 szklanka startych drobno gruszek (może być puree ze słoiczka, takie dla dzieci)
- 3 gruszki
- 4 białka
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki rodzynek
- łyżka cynamonu
- łyżka imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- olej do wysmarowania foremek
Obie mąki wymieszać, przesiać do nich proszek do pieczenia i dodać sodę oraz cynamon, imbir i gałkę. Jogurt, miód, starte gruszki wymieszać. 2 gruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Całą przelać do mąki i dobrze wymieszać. Wrzucić rodzynki. Białka lekko ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Foremki do mufibek wysmarować olejem albo wylozyć papierkami. Wlewać masę do 3/4 wysokości. Pozostałą gruszkę pociąć na cienkie plasterki i każdy ułożyć na wierzchu. Piec 25 minut w temperaturze 160 stopni.
Przepis (z pewnymi moimi modyfikacjami) pochodzi z książki Apetyczna panna Dahl, Sophie Dahl.