
Niewinne – tak okreÅ›la je w swojej książce apetyczna Panna Dahl. ByÅ‚a modelka, dziÅ› autorka rubryki w The Times i Vouge’u, która z wybiegów przeniosÅ‚a siÄ™ do kuchni, poleca ten przysmak na Å›niadanie. OsÅ‚odzone miodem, wymieszane z mÄ…kÄ… orkiszowÄ… albo razowÄ… sÄ… rzeczywiÅ›cie bardzo lekkie, puszyste i przesiÄ…kniÄ™te zimowymi przyprawami. Można przy nich – już na wÅ‚asnÄ… odpowiedzialność – zgrzeszyć i udekorować je odrobinÄ… bitej śmietany.
składniki:
- 150 g mÄ…ki orkiszowej albo razowej
- 150 g płatków owsianych
- 1 szklanka startych drobno  gruszek (może być puree ze słoiczka, takie dla dzieci)
- 3 gruszki
- 4 białka
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki rodzynek
- łyżka cynamonu
- łyżka imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- olej do wysmarowania foremek
Obie mąki wymieszać, przesiać do nich proszek do pieczenia i dodać sodę oraz cynamon, imbir i gałkę. Jogurt, miód, starte gruszki wymieszać. 2 gruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Całą przelać do mąki i dobrze wymieszać. Wrzucić rodzynki.  Białka lekko ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Foremki do mufibek wysmarować olejem albo wylozyć papierkami. Wlewać masę do 3/4 wysokości. Pozostałą gruszkę pociąć na cienkie plasterki i każdy ułożyć na wierzchu. Piec 25 minut w temperaturze 160 stopni.
Przepis (z pewnymi moimi modyfikacjami) pochodzi z książki Apetyczna panna Dahl, Sophie Dahl.