Chleb bez mąki i bez drożdży

Chleb bez mąki i bez drożdży staÅ‚ siÄ™ hitem za sprawÄ… przepisu na blogu My New Roots. Trudno siÄ™ temu dziwić, gdyż jest bardzo zdrowy i bardzo Å‚atwy w przygotowaniu. Nie musicie mieć wagi, jako miarka posÅ‚uży Wam szklanka i Å‚yżka. Wystarczy wieczorem wymieszać Å‚yżkÄ… (tak tak, bez zagniatania ciasta!) skÅ‚adniki, by nastÄ™pnego dnia upiec pyszny chleb. Ten chleb to prawdziwa bomba bÅ‚onnikowa. Zawiera on bowiem nasiona sÅ‚onecznika, siemiÄ™ lniane, pÅ‚atki owsiane, orzechy a także babkÄ™ pÅ‚esznik, o której za chwilÄ™ słów kilka.

Najchętniej jem ten chleb tylko z masłem, jest tak dobry, że jak dla mnie nie potrzebuje już żadnych dodatków :)

Chleb bez mąki i bez drożdży

 Jakie właściwości ma babka płesznik?

Nasiona babki płesznik mają w tym przepisie za zadanie scalić pozostałe składniki, bez użycia mąki. Nasiona w kontakcie z wodą natychmiast pokrywają się śluzem. Nasiona babki płesznik to jedno z najbogatszych źródeł błonnika.

nasiona babki płesznik mogą wiązać toksyny, szkodliwe substancje powstałe w procesach metabolicznych oraz obniżać zły cholesterol  i podnosić dobry , dzięki czemu korzystnie wpływają na prace serca i cały układ sercowo-naczyniowy. Babka płesznik może też podnosić odporność organizmu, ponieważ są wypierane szkodliwe bakterie.

Nasiona babki płesznik dzięki właściwościom żelującym i pęczniejącym, mogą ograniczyć apetyt i utrzymują na dłużej uczucie sytości, dlatego często są zalecane wspomagająco przy odchudzaniu.

Gdzie można kupić nasiona babki płesznik?

Nasiona babki pÅ‚esznik możecie kupić w aptece lub sklepie zielarskim. Najczęściej wystÄ™puje jednak w postaci sproszkowanej jako suplement diety (w postaci różnych herbatek pod różnymi nazwami) i kosztuje ponad 20zÅ‚. Pani w aptece zamówiÅ‚a mi jednak nasiona, firmy flos, kosztujÄ… ok. 7 zÅ‚ i takie opakowanie wystarcza na 2 bochenki chleba. Nasiona babki pÅ‚esznić też kupić w internecie za 6-7zÅ‚, np. tutaj– na terenie WrocÅ‚awia dostawa gratis ;) Już wiem, że muszÄ™ nabyć kilka opakowaÅ„ :)

Chleb bez mąki i bez drożdży

Składniki:

  • 135g nasion sÅ‚onecznika (1 szklanka)
  • 90g siemienia lnianego (1/2 szklanki)
  • 65g orzechów – w oryginale laskowe lub migdaÅ‚y, ja daÅ‚am wÅ‚oskie i pÅ‚atki migdaÅ‚owe (1/2 szklanki)
  • 145g pÅ‚atków owsianych (1 1/2 szklanki)
  • 2 Å‚yżki nasiona Chia, pominęłam
  • 4 Å‚yżki nasion babki pÅ‚esznik ( 3 Å‚yżki, jeÅ›li używasz w proszku, np. w postaci herbaty )
  • 1 Å‚yżeczka soli
  • 1 Å‚yżka syropu klonowego (daÅ‚am 1 Å‚yżkÄ™ ksylitolu) )
  • 3 Å‚yżki stopionego olej kokosowy lub klarowanego masÅ‚a (lub oleju)
  • 350ml wody (1 1/2 szklanki)

Sposób przygotowania:

  1. Niedużą keksówkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj (w misce lub bezpośrednio w foremce).
  3. Wymieszaj mokre składniki tj. wodę, płynny tłuszcz i syrop klonowy.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Ugnieć z wierzchu.
  5. Keksówkę z ziarnami przykryj folia spożywcza i odstaw na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc.
  6. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Piecz chleb 20 minut.
  7. Po tym czasie wyciągnij chleb z formy i piecz do góry nogami na kratce z piekarnika przez następne 40 minut.
  8. Chleb jest gotowy, gdy przy postukaniu wydaje pusty dźwięk. Chleb ostudź na metalowej kratce i pokrój, gdy już będzie całkiem zimny.
  9. Chleb bez mąki i drożdży jest świeży przez 5 dni, ale nie wierzę, że Wam zostanie do tego czasu :)

Chleb bez mąki i bez drożdży

Chleb bez mąki i bez drożdży

Chleb bez mąki i bez drożdży


ÅšniadaniaPieczywo
Author: Agata

Get Connected

    18 komentarzy

  1. Pingback: CHLEB bez mąki i bez drożdży | KINIA gotuje

  2. Ewa says:

    Witam serdecznie,
    Czy siemie lniane mozna zamienic na jakis inny skladnik? niestety mam na nie uczulenie.
    pozdrawiam Ewa

  3. Kika says:

    Witam,
    jestem mamą karmiąca, córka na 4 miesiące i jest wyłącznie na moim mleku, czy mogę ten chlebek spożywać czy są jakieś przeciwskazania? Czy wiadomo coś na ten temat? Zastanawia mnie duża dawka błonnika.

  4. Ewoool says:

    Witam. A mi po 20 min jak chciaÅ‚am wyciÄ…gnąć wszystko siÄ™ rozsypaÅ‚o, zapakowaÅ‚am w naczynie i wypiekam dalej w naczyniu. Gdzie popeÅ‚niÅ‚am błąd?? Nie daÅ‚am aby syropu klonowego – wÅ‚ożyÅ‚am Å‚yżkÄ™ miodu.

    • Agata says:

      Bardzo się cieszę, że wyszedł :)
      Nie mam pojęcia, dlaczego się sypał, pewnie to kwestia wyczucia piekarnika.Po dłuższym pieczeniu w blaszce było lepiej?

  5. Ewoool says:

    WyszedÅ‚;-) PiekÅ‚am kilka razy, ale w foremce całą godzinkÄ™. Nie jest to tani przepis, ale wszedÅ‚ do mojego menu. DziÅ› dokupiÅ‚am ostatni brakujÄ…cy skÅ‚adnik – syrop klonowy, do tej pory zastÄ™powaÅ‚am go miodem. Bardziej smakuje mi z masÅ‚em sklarowanym, niż z olejem kokosowym. WypróbowaÅ‚am też z żurawinÄ…, dwie Å‚yżki pomniejszajÄ…c ilość orzechów. Super. DziÄ™ki za przepis!Polecam!!!

    • Agata says:

      super :) dzięki za wszystkie sugestie, na pewno będą pomocne dla mnie i dla innych, którzy skuszą się na ten chleb :)

  6. Aleksandra says:

    Jestem diabetykiem, wiec do zjedzenia tego cudeńka musiałam zliczyć wszystkie składniki weglowodany,białka, tłuszcze i błonnik i coś mi chyba dużo wyszło. Ktoś to liczył? Ile kromek wychodzi z takiej ilości składników? Ja dziś wymieszalam a pięć będę jutro wiec zwaze cały i będę ważyć każda kromke. Wyszło mi 14,6 ww węglowodanowych (odjelam w wyliczeniach w zaokragleniu blonnik) i 19 WBT. Chyba ze gdzieś się walnelam :).Ktoś liczył? Liczyłam łyżkę ksylitolu i zamiast orzechów (jestem uczulona).pestki dyni .Jutro będę piec;) wygląda super (surowy).czy trzeba go trzymać w lodówce(przed upieczeniem)?

    • Agata says:

      teraz dopiero przeczytałam, mam nadzieję, że sobie poradziłaś ;) napisz proszę, jak Ci wyszedł i jak smakuje.
      Odpowiadając na pytanie: nie trzymam chleba przed pieczeniem w lodówce. Wartości odżywczych nie liczę nigdy, więc tu nie pomogę.

  7. Katarzyna says:

    Witam. Zrobilam chlebek i jestem zachwycona. Dziekuje za ten przepis, wreszcie znalazlam dla siebie zamiennik zwyklego pieczywa pelnego chemii i glutenu. Jest przepyszny i mega zdrowy! Zawiera wszystkie moje ulubione skladniki, jak siemie lniane, nasiona chia i babki plesznki. Polecam wszystkim zdrowo odzywiajacym sie!! Pozdrawiam serdecznie:)

    • Agata says:

      Cieszę się, że Tobie też zasmakował :) Pozdrawiam ciepło :)

  8. Mirek says:

    Sorki, że wchodzÄ™ w sÅ‚owo … ale to co pieczecie to nie jest chleb!!! Chleb – pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, bÄ™dÄ…cego jednorodnym połączeniem mÄ…ki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej, wyrobionego w bochny różnego ksztaÅ‚tu i wielkoÅ›ci.
    Cieszę się, że smakuje to co wypiekacie, ale tego nie można nazwać chlebem. Chleb to przede wszystkim mąka!!!

Komentowanie jest wyłączone.