Chleb bez mąki i bez drożdży

Chleb bez mąki i bez drożdży stał się hitem za sprawą przepisu na blogu My New Roots. Trudno się temu dziwić, gdyż jest bardzo zdrowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Nie musicie mieć wagi, jako miarka posłuży Wam szklanka i łyżka. Wystarczy wieczorem wymieszać łyżką (tak tak, bez zagniatania ciasta!) składniki, by następnego dnia upiec pyszny chleb. Ten chleb to prawdziwa bomba błonnikowa. Zawiera on bowiem nasiona słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane, orzechy a także babkę płesznik, o której za chwilę słów kilka.

Najchętniej jem ten chleb tylko z masłem, jest tak dobry, że jak dla mnie nie potrzebuje już żadnych dodatków :)

Chleb bez mąki i bez drożdży

 Jakie właściwości ma babka płesznik?

Nasiona babki płesznik mają w tym przepisie za zadanie scalić pozostałe składniki, bez użycia mąki. Nasiona w kontakcie z wodą natychmiast pokrywają się śluzem. Nasiona babki płesznik to jedno z najbogatszych źródeł błonnika.

nasiona babki płesznik mogą wiązać toksyny, szkodliwe substancje powstałe w procesach metabolicznych oraz obniżać zły cholesterol  i podnosić dobry , dzięki czemu korzystnie wpływają na prace serca i cały układ sercowo-naczyniowy. Babka płesznik może też podnosić odporność organizmu, ponieważ są wypierane szkodliwe bakterie.

Nasiona babki płesznik dzięki właściwościom żelującym i pęczniejącym, mogą ograniczyć apetyt i utrzymują na dłużej uczucie sytości, dlatego często są zalecane wspomagająco przy odchudzaniu.

Gdzie można kupić nasiona babki płesznik?

Nasiona babki płesznik możecie kupić w aptece lub sklepie zielarskim. Najczęściej występuje jednak w postaci sproszkowanej jako suplement diety (w postaci różnych herbatek pod różnymi nazwami) i kosztuje ponad 20zł. Pani w aptece zamówiła mi jednak nasiona, firmy flos, kosztują ok. 7 zł i takie opakowanie wystarcza na 2 bochenki chleba. Nasiona babki płesznić też kupić w internecie za 6-7zł, np. tutaj– na terenie Wrocławia dostawa gratis ;) Już wiem, że muszę nabyć kilka opakowań :)

Chleb bez mąki i bez drożdży

Składniki:

  • 135g nasion słonecznika (1 szklanka)
  • 90g siemienia lnianego (1/2 szklanki)
  • 65g orzechów – w oryginale laskowe lub migdały, ja dałam włoskie i płatki migdałowe (1/2 szklanki)
  • 145g płatków owsianych (1 1/2 szklanki)
  • 2 łyżki nasiona Chia, pominęłam
  • 4 łyżki nasion babki płesznik ( 3 łyżki, jeśli używasz w proszku, np. w postaci herbaty )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego (dałam 1 łyżkę ksylitolu) )
  • 3 łyżki stopionego olej kokosowy lub klarowanego masła (lub oleju)
  • 350ml wody (1 1/2 szklanki)

Sposób przygotowania:

  1. Niedużą keksówkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj (w misce lub bezpośrednio w foremce).
  3. Wymieszaj mokre składniki tj. wodę, płynny tłuszcz i syrop klonowy.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Ugnieć z wierzchu.
  5. Keksówkę z ziarnami przykryj folia spożywcza i odstaw na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc.
  6. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Piecz chleb 20 minut.
  7. Po tym czasie wyciągnij chleb z formy i piecz do góry nogami na kratce z piekarnika przez następne 40 minut.
  8. Chleb jest gotowy, gdy przy postukaniu wydaje pusty dźwięk. Chleb ostudź na metalowej kratce i pokrój, gdy już będzie całkiem zimny.
  9. Chleb bez mąki i drożdży jest świeży przez 5 dni, ale nie wierzę, że Wam zostanie do tego czasu :)

Chleb bez mąki i bez drożdży

Chleb bez mąki i bez drożdży

Chleb bez mąki i bez drożdży

 


ŚniadaniaPieczywo
Author: Agata

Get Connected

    17 komentarzy

  1. Pingback: CHLEB bez mąki i bez drożdży | KINIA gotuje

  2. Kika says:

    Witam,
    jestem mamą karmiąca, córka na 4 miesiące i jest wyłącznie na moim mleku, czy mogę ten chlebek spożywać czy są jakieś przeciwskazania? Czy wiadomo coś na ten temat? Zastanawia mnie duża dawka błonnika.

  3. Ewoool says:

    Witam. A mi po 20 min jak chciałam wyciągnąć wszystko się rozsypało, zapakowałam w naczynie i wypiekam dalej w naczyniu. Gdzie popełniłam błąd?? Nie dałam aby syropu klonowego – włożyłam łyżkę miodu.

    • Agata says:

      Bardzo się cieszę, że wyszedł :)
      Nie mam pojęcia, dlaczego się sypał, pewnie to kwestia wyczucia piekarnika.Po dłuższym pieczeniu w blaszce było lepiej?

  4. Ewoool says:

    Wyszedł;-) Piekłam kilka razy, ale w foremce całą godzinkę. Nie jest to tani przepis, ale wszedł do mojego menu. Dziś dokupiłam ostatni brakujący składnik – syrop klonowy, do tej pory zastępowałam go miodem. Bardziej smakuje mi z masłem sklarowanym, niż z olejem kokosowym. Wypróbowałam też z żurawiną, dwie łyżki pomniejszając ilość orzechów. Super. Dzięki za przepis!Polecam!!!

    • Agata says:

      super :) dzięki za wszystkie sugestie, na pewno będą pomocne dla mnie i dla innych, którzy skuszą się na ten chleb :)

  5. Aleksandra says:

    Jestem diabetykiem, wiec do zjedzenia tego cudeńka musiałam zliczyć wszystkie składniki weglowodany,białka, tłuszcze i błonnik i coś mi chyba dużo wyszło. Ktoś to liczył? Ile kromek wychodzi z takiej ilości składników? Ja dziś wymieszalam a pięć będę jutro wiec zwaze cały i będę ważyć każda kromke. Wyszło mi 14,6 ww węglowodanowych (odjelam w wyliczeniach w zaokragleniu blonnik) i 19 WBT. Chyba ze gdzieś się walnelam :).Ktoś liczył? Liczyłam łyżkę ksylitolu i zamiast orzechów (jestem uczulona).pestki dyni .Jutro będę piec;) wygląda super (surowy).czy trzeba go trzymać w lodówce(przed upieczeniem)?

    • Agata says:

      teraz dopiero przeczytałam, mam nadzieję, że sobie poradziłaś ;) napisz proszę, jak Ci wyszedł i jak smakuje.
      Odpowiadając na pytanie: nie trzymam chleba przed pieczeniem w lodówce. Wartości odżywczych nie liczę nigdy, więc tu nie pomogę.

  6. Katarzyna says:

    Witam. Zrobilam chlebek i jestem zachwycona. Dziekuje za ten przepis, wreszcie znalazlam dla siebie zamiennik zwyklego pieczywa pelnego chemii i glutenu. Jest przepyszny i mega zdrowy! Zawiera wszystkie moje ulubione skladniki, jak siemie lniane, nasiona chia i babki plesznki. Polecam wszystkim zdrowo odzywiajacym sie!! Pozdrawiam serdecznie:)