
Nigdy nie ukrywałam, że nie przepadam ani za owsiankami, ani za jaglankami. Do tych drugich mam wymówkę, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny. Nie mogę jednak tego odnieść do płatków owsianych ;) Pomimo, iż próbowałam płatków owsianych na wiele sposobów, nadal nie zapałałam do nich miłością ;) Ale trochę już się polubiliśmy.
Przede wszystkim dlatego, że zalane wodÄ… nie sÄ… bardzo papkowate – to dla mnie duży plus. Dla osób dbajÄ…cych o liniÄ™, owsianka bez mleka jest również wskazana.
Po drugie, dodatek tahini nadaje owsiance delikatnie chałwowego posmaku, jagody orzeźwienia, a pistacje chrupkości i energii. Samej trudno mi w to uwierzyć, ale naprawdę to jest smaczne!
OczywiÅ›cie taka owsianka nie ma szans konkurować u mnie na najlepsze Å›niadanie. Co to, to nie – tu zawsze na szczycie bÄ™dzie stać jajko ;) Owsianka bez gotowania to dla mnie pomysÅ‚ na drugie Å›niadanie, gotowe do zabrania do pracy, gdyż przede wszystkim jego przygotowanie nie wymaga wysiÅ‚ku. Wystarczy wieczorem zalać pÅ‚atki woda, dodać dodatki i już przekÄ…ska gotowa. I do tego zdrowa.
Składniki (na 1 porcję):
- 4 łyżki płatków owsianych
- 8 łyżek wody
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka syropu z daktyli (lub zmiksowane namoczone 3 daktyle lub drobno pokrojone 3 daktyle lub syrop z agawy)
- 2 łyżki jagód
- 1 łyżeczka grubo posiekanych pistacji
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej wodą (ja zalewam o temperaturze pokojowej), dodaj pastę tahini (taką, gdzie w składzie jest 100% prażonego sezamu, bez dodatków), syrop z daktyli. Zostaw owsiankę na noc (lub na kilka godzin, czyli zróbcie przed wyjściem do pracy i zjedzcie za kilka godzin ;)
- Rano wystarczy, że posypiesz wierzch jagodami i pistacjami – owsianka gotowa!
1 Response
Norbert says:
nie wyglÄ…da zbytnio apetycznie