Owsianka bez gotowania, bez mleka, z tahini, daktylami i jagodami

Nigdy nie ukrywałam, że nie przepadam ani za owsiankami, ani za jaglankami. Do tych drugich mam wymówkę, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny. Nie mogę jednak tego odnieść do płatków owsianych ;) Pomimo, iż próbowałam płatków owsianych na wiele sposobów, nadal nie zapałałam do nich miłością ;) Ale trochę już się polubiliśmy.

Przede wszystkim dlatego, że zalane wodą nie są bardzo papkowate – to dla mnie duży plus. Dla osób dbających o linię, owsianka bez mleka jest również wskazana.

Po drugie, dodatek tahini nadaje owsiance delikatnie chałwowego posmaku, jagody orzeźwienia, a pistacje chrupkości i energii.  Samej trudno mi w to uwierzyć, ale naprawdę to jest smaczne!

Owsianka bez gotowania, bez mleka, z tahini, daktylami i jagodami

Oczywiście taka owsianka nie ma szans konkurować u mnie na najlepsze śniadanie. Co to, to nie – tu zawsze na szczycie będzie stać jajko ;) Owsianka bez gotowania to dla mnie pomysł na drugie śniadanie, gotowe do zabrania do pracy, gdyż przede wszystkim jego przygotowanie nie wymaga wysiłku. Wystarczy wieczorem zalać płatki woda, dodać dodatki i już przekąska gotowa. I do tego zdrowa.

Owsianka bez gotowania, bez mleka, z tahini, daktylami i jagodami

Składniki (na 1 porcję):

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 8 łyżek wody
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka syropu z daktyli (lub zmiksowane namoczone 3 daktyle lub drobno pokrojone 3 daktyle lub syrop z agawy)
  • 2 łyżki jagód
  • 1 łyżeczka grubo posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalej wodą (ja zalewam o temperaturze pokojowej), dodaj pastę tahini (taką, gdzie w składzie jest 100% prażonego sezamu, bez dodatków), syrop z daktyli. Zostaw owsiankę na noc (lub na kilka godzin, czyli zróbcie przed wyjściem do pracy i zjedzcie za kilka godzin ;)
  2. Rano wystarczy, że posypiesz wierzch jagodami i pistacjami – owsianka gotowa!

Owsianka bez gotowania, bez mleka, z tahini, daktylami i jagodami


ŚniadaniaPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    1 Response