Wegańskie babeczki bananowo-kokosowe (bez jajek, bez mleka, bez mąki, bez cukru)

Z dnia na dzień odkrywam nowe możliwości i różnorodność zastosowań pewnych składników. Jeszcze nie tak dawno upieczenie czegoś bez jajek i produktów mlecznych wydawało mi się wielką sztuką. Teraz już wiem, że przepisy dla wegan mogą być proste :) Tak jak te wegańskie babeczki, które oprócz tego, że nie mają żadnych składników pochodzących od zwierząt, to są również bez mąki i bez cukru. A mimo to są słodkie i są z kremem :)

Zastanawiałam się kiedyś, czym zastąpić jajko w przepisach dla wegan. Teraz już wiem, że deserach wystarczy zastąpić jajko bananem (1 jajko=1 banan).

Wegańskie babeczki bananowo-kokosowe są pożywne, bogate w błonnik, to idealny deser dla sportowców i osób dbających o dietę :)

Wegańskie babeczki bananowo-kokosowe (bez jajek, bez mleka, bez mąki, bez cukru)

Dekoracja z owoców sprawia, że babeczki wyglądają wiosennie i już na pierwszy rzut oka wyglądają, że są zdrowe (bo są!).

Wegańskie babeczki bananowo-kokosowe (bez jajek, bez mleka, bez mąki, bez cukru)

Składniki:

  •  4 dojrzałe banany (takie z czerniejąca skórką)
  • 180 g płatków owsianych (część możesz zastąpić wiórkami kokosowymi)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 puszka mleka kokosowego, odstanego co najmniej dobę w lodówce lub w temperaturze pokojowej
  • ok. 100-200 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego (np.sojowego)
  • 8 daktyli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka fruktozy, stewii lub ksylitolu
  • owoce do dekoracji (aby zrobić motylki wystarczy ananas i kiwi)

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny, po czym odsącz.
  2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Formę na muffinki posmaruj margaryną lub olejem.
  4. Otwórz puszkę mleka kokosowego. Zbierz do miski gęste mleko kokosowe, będzie potrzebne na wierzch. Do reszty mleka (a w zasadzie wody kokosowej, która zostanie) dolej mleko roślinne, aby mieć 300 ml płynu.
  5. 300 ml mleka i pozostałe składniki (poza  odłożonym gęstym mlekiem kokosowym, 1 łyżeczką soku z cytryny i fruktozy/ksylitolu/stewii) zmiksuj blenderem. Najlepiej sprawdzi się tu kielichowy, ale ja moje zrobiłam za pomocą blendera ręcznego. Ciasto będzie mieć konsystencję śmietany,
  6. Piecz 25 minut.
  7. Po upieczeniu wystudź muffinki bananowo-kokosowe na metalowej kratce.
  8. Ubij mikserem gęste mleko kokosowe z sokiem z cytryny i fruktozą.
  9. Wegańskie babeczki bananowo-kokosowe udekoruj ubitym mlekiem kokosowym i owocami.

Rady:

  • Ciasto na te muffinki jest rzadkie i wilgotne, zatem do pieczenia nie używajcie papierowych papilotek, gdyż za bardzo przykleją się do ciasta.
  • Wegańskie babeczki bananowo-kokosowe (bez jajek, bez mleka, bez mąki, bez cukru)

Wegańskie babeczki bananowo-kokosowe (bez jajek, bez mleka, bez mąki, bez cukru)


PrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

    • Agata says:

      Tak, normalna puszka mleka kokosowego. Do środka potrzeba 300ml płynu, czyli brakującą część (bo gęsta część idzie na wierzch babeczek) trzeba uzupełnić czymś innym, np. mlekiem sojowym, kokosowym (z puszki lub domowym). Jeśli nie jesteś weganką, ani na diecie bezmlecznej, możesz użyć zwykłego mleka lub jogurtu naturalnego

  1. Urdnot says:

    wychodzą mokre i słodkie, czyli takie jakie lubię najbardziej! super przepis, robiłam już je dwa razy i za każdym razem bez problemów wychodziły. na pewno będę do niego wracać.