PÄ…czki z ricottÄ…

Bardzo lubię domowe pączki. Tradycyjne są jednak dość pracochłonne, dlatego piekę je tylko na Tłusty Czwartek. Zdecydowanie szybciej robi się pączki hiszpańskie, a jeszcze szybciej (wręcz błyskawicznie) te. W smaku są jakby pomiędzy oponkami a pączkami. Są małe, poręczne i szybko znikające z talerza :)

PÄ…czki z ricottÄ…

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 200g ricotty (daÅ‚am caÅ‚e opakowanie 250g)
  • 2 jajka
  • 75g mÄ…ki (pół szklanki)
  • 1 1/2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 Å‚yżeczki cynamonu
  • 1 Å‚yżka cukru
  • 1/2 Å‚yżeczki ekstraktu z wanilii

Wymieszać serek z jajkami, dodać resztę składników i ponownie wymieszać. W garnku rozgrzać tłuszcz (olej lub pół na pół olej ze smalcem).
Ciasto nakładać łyżeczką i smażyć na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudem.

PÄ…czki z ricottÄ…

PÄ…czki z ricottÄ…

Oryginał: Baci di ricotta

Zapisz


CiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    14 komentarzy

  1. Lusi says:

    Już raz je zrobiÅ‚am, teraz robiÄ™ ponownie. O dziwo, mnie bardziej smakujÄ… nastÄ™pnego dnia – przypominajÄ… nieco szczeciÅ„skie caÅ‚uski.

  2. Aga says:

    Jaka miara łyżeczki proszku do pieczenia? Łyżeczka płaska czy normalna taka jak zaczerpnę z opakowania?
    Pozdrawiam

  3. Magda says:

    Czym kladlas te paczki? Bo mi z 500g ricotty nie wyjdzie 30 sztuk ;) kÅ‚adÄ™ dużą Å‚yżkÄ… do zupy…

    • Agata says:

      Łyżeczką jak jest napisane w przepisie, czyli łyżeczką do herbaty. Formuje za pomocą dwóch łyżeczek, tak najprościej.