Pierogi ze szpinakiem

Bardzo lubię szpinak w każdej postaci, zarówno jako dodatek do zupy krem, jako dodatek do mięsa czy ryby, jako główny składnik makaron czy pizzy. Używam albo świeżego szpinaku kupowanego w dużych ilościach latem na targu, lub poza sezonem ratuję się mrożonym. W tym przypadku zawsze kupuję mrożony w liściach, bowiem rozdrobniony to dla mnie pomyłka i trauma z dzieciństwa – taki był bowiem podawany w przedszkolu i przez lata skutecznie przeze mnie znienawidzony.

Pierogi ze szpinakiem dobrze komponują się z masłem szałwiowym. Wierzch można posypać świeżo startym parmezanem.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki (na 30 sztuk):

  • 40 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 15 dag sera pleśniowego typu rokpol, lazur, gorgonzola
  • sól, pieprz

Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię. Gdy zacznie się rozmrażać dodać masło i czosnek. Pod koniec dodać jajko, pokrojony ser, wymieszać aż całkowicie się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Szpinak powinien być gęsty, jeśli jest rzadki potrzymać jeszcze na ogniu do odparowania.

Ciasto przygotować wg przepisu na pierogi z kaszą gryczaną.

Pierogi ze szpinakiem podawać z masłem szałwiowym (2 łyżki masła rozpuścić w rondelku razem z kilkoma listkami szałwii)

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem


Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Agata says:

    Nieśka, bez problemu zalepisz, szpinak jest mocno odparowany, nie dodaję śmietany (którą zwykle dodaję do szpinaku), więc farsz jest wystarczająco gęsty