Niedawno ktoÅ› mnie zapytaÅ‚, jaki zapach w kuchni lubiÄ™ najbardziej – bez wÄ…tpliwoÅ›ci – skwierczÄ…cego czosnku. Delikatnie sÅ‚odki, dajÄ…cy zÅ‚udne wrażenie utraty ostroÅ›ci. I takie wÅ‚aÅ›nie jest to danie, kojarzÄ…ce mi siÄ™ nie tylko z czosnkiem, ale i studenckim gotowaniem. Wtedy wÅ‚aÅ›nie powstaÅ‚o i byÅ‚o przeze mnie –  ku radoÅ›ci innych - serwowane nieustannie. Szybkie, sycÄ…ce, dziÄ™ki szpinakowi bogate w wartoÅ›ci odżywcze, wiÄ™c w tamtych intensywnych i wyczerpujÄ…cych czasach po prostu idealne. Przez lata nic w tym poÅ‚Ä…czeniu nie zmieniÅ‚am i może dlatego ciÄ…gle smakuje tak samo dobrze.

 

Składniki:

na 2 porcje

  • 250 g makaronu rurki ( tu w wersji razowej)
  • opakowanie mrożonego szpinaku lub 250 g Å›wieżego
  • ser feta
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • pierÅ› z kurczaka
  • kilka listków Å›wieżej bazyli
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 3 Å‚yżki oliwy

Czosnek podpiec na rozgrzanej oliwie. Dodać szpinak, sól, pieprz, oregano i wymieszać. Mieszając do jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Na końcu dodać poszatkowaną bazylię.

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w soli i pieprzu, wrzucić na rozgrzaną oliwę i mieszając usmażyć. Fetę pokroić w kostkę. Makaron ugotować. Na talerz wyłożyć makaron, na niego kawałki kurczaka, potem gorący szpinak, a na końcu ser feta. Udekorować listkiem bazylii.

Makaron można obsypać czarnym sezamem.


MakaronyPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze